eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megugrottak áprilisban a nettó keresetek

Áprilisban 6,4 százalékkal magasabbak voltak a havi bruttó átlagkeresetek, mint egy évvel azelőtt, a nettó bérek - a jövedelemadó kulcsának csökkentése miatt - 8,0 százalékkal emelkedtek. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó keresetek 7,2, a nettó 8,8 százalékkal nőttek - jelentette kedden a központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 0,2 százalékos áprilisi inflációt is tekintetbe véve a reálkeresetek emelkedése alig maradt el a nettó bérek változásától.

A versenyszférában - szintén a közfoglalkoztatottak nélkül - 5,1 százalékos volt a bruttó keresetek növekedése és 6,7 százalékkal emelkedtek a nettó bérek, míg a költségvetési szektorban 13,3, illetve 15,0 százalékos volt a növekedés. A keresetek növekedésére a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt - állapította meg a KSH.

A versenyszférában alkalmazásban állók száma egy év alatt 78 ezerrel, 4,1 százalékkal nőtt áprilisig - derül ki a KSH adataiból, a költségvetési szektorban csökkent az alkalmazottak létszáma. A közfoglalkoztatásban 25 ezerrel (13,6 százalékkal) voltak többen, amivel létszámuk meghaladta a 210 ezret áprilisban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×