Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Minden eddiginél korábban töltötték fel nyári szintjére a Tisza-tavat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minden eddiginél korábban, a szokásos április közepe helyett mintegy három héttel előbb, szerdára befejeződött a Tisza-tó feltöltése a nyári vízszintre - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke az MTI-vel.

Fejes Lőrinc elmondta: az elmúlt hetekben a Tiszán levonult árhullám tette lehetővé a szokatlanul korai vízszintemelést, mely így március 6-án kezdődött és a megszokott egy hónapos időtartamnál lényegesen gyorsabban, alig két és fél hét alatt befejeződött.

Szerdára a 124 négyzetkilométer vízfelületű tározó vízszintje megközelítette a 720 centimétert, mely több, mint egy méterrel magasabb a téli vízállásnál - tette hozzá.

Jelezte: a kora tavaszi árhullám a Közép-Tiszán megközelítően azonos volt a tó nyári vízállásával, ezért annak levonuló, már hordalékban szegény periódusában könnyebb és gyorsabb volt a tározóteret fokozatosan több tízmillió köbméternyi vízzel feltölteni.

A szakaszmérnök emlékeztetett: késő ősszel a téli időjárásból fakadó veszélyek csökkentése és a tavon kialakuló jégtakaró partrombolásának megakadályozása érdekében előbb 590, majd 620 centiméter körüli értékre apasztották a tavat.

A szokatlanul korai nyári feltöltésnek köszönhetően előbb induló idegenforgalmi szezon gazdaságilag is előnyös a térségnek, míg halgazdálkodási, valamint halélettani és ökológiai szempontból ugyancsak kedvező hatású - hangsúlyozta Fejes Lőrinc.