Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Részt vehet az MNV az FHB tőkeemelésében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az FHB Jelzálogbank közölte, hogy a bank igazgatósága csütörtöki ülésén újabb tőkeemelésről döntött, teljesen kihasználva ezzel a december 28-ai közgyűléstől kapott keretet. A döntésnek köszönhetően a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) is jegyezhet az új részvényekből.

Az FHB Jelzálogbank Nyilvánosan Működő Részvénytársaság Igazgatósága csütörtökön elhatározta a Társaság alaptőkéjének új részvények kibocsátásával történő feltételes felemelését a 4/2015. (12.28.) számú közgyűlési határozatban foglalt felhatalmazás alapján és annak keretei között, a felhatalmazás által biztosított keret 2015. december 30-án megvalósult tőkeemelést követően fennmaradó összegben.

Tekintettel arra, hogy a Társaság közgyűlése korábban, a 9/2014. (04.28.) számú határozatával a jegyzési elsőbbségi jogot a jelen tájékoztatás szerinti esetre vonatkozóan is kizárta, így a Társaság Igazgatósága a felhatalmazás alapján akként döntött, hogy az új részvények átvételére zárt körben kerülhet sor. Mivel - közgyűlési hozzászólásában, illetve közleményében - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (továbbiakban MNV Zrt.) jelezte tőkeemelésben való részvételi szándékát, illetve azt, hogy szándékában áll a korábban meglevő tulajdoni hányadának megtartása, és más befektető részéről ilyen szándékról a Társaság menedzsmentjének nincs tudomása, a zártkörű feltételes Tőkeemelésben való részvétel lehetősége az MNV Zrt. részére kerül felajánlásra.

A tőkeemelésre a 2015. december 30-án megvalósult feltételekkel és azzal azonos árfolyamon kerülhet sor, azaz teljes mértékben megfelel az ún. "m arket economy investor principle" követelményeinek is, így az esetleges tranzakciónak állami támogatási kockázata nincs.

A Társaság az alaptőke felemelésének lezárása esetén haladéktalanul tájékoztatja a nyilvánosságot ezen tényről és az alaptőke felemelésével összefüggő további esetleges információkról.

A csütörtöki igazgatósági döntés előzménye, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő január 5-i közleményében hangsúlyozta: részt kíván venni az FHB tőkeemelésében, mégpedig úgy, hogy az elsőbbségi részvényjegyzési jogot fenntartja. A magyar állam nevében eljáró MNV Zrt. december 30-án azt közölte, hogy bírósághoz fordult, és keresetében az FHB december 28-i közgyűlési határozatainak hatályon kívül helyezését kérte, valamint azt, hogy a bíróság ezek végrehajtását függessze fel.

Az FHB Nyrt. elnöke, Spéder Zoltán egyben az InfoRádió Kft.-t tulajdonló Közép-Európai Média Zrt. elnöke is.