Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bencsik László: A költségvetés finanszírozható az IMF és az EU nélkül is

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A számok azt mutatják, hogy a magyar költségvetés finanszírozható az IMF és EU csomag nélkül is - mondta az OTP vezérigazgató-helyettese a második negyedéves gyorsjelentést követő tájékoztatón.

Az OTP szakértőinek számításai szerint már 2010 második felében lehet az IMF-EU hitelkeret megújítása nélkül is finanszírozni a költségvetést, de 2011-ben már szinte teljesen biztosan - mondta az InfoRádiónak az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Bencsik László hozzátette: az OTP-nél úgy ítélik meg, hogy a következő időszakban piaci kibocsátású államkötvényekkel, kincstárjegyekkel biztosítható Magyarország finanszírozása. Az OTP-nél erre az évre 0,4 százalékos, jövőre 3,1 százalékos gazdasági bővülést várnak.

A vezérigazgató-helyettes elmondta azt is, az OTP eredményei leginkább a hitelportfóliótól függenek Hozzátette: a forintárfolyam gyengülése kapcsán a várakozás az., hogy a devizahitel-portfólió tovább romlik a következő időszakban.

Hangsúlyozta azonban, hogy attól függetlenül, hogy visszaesett a hitelezés, az OTP aktív ezen a területen. A bank lakáshitel részesedése a tavalyi szinthez képest jelentősen növekedett.

Bencsik László szerint a gazdasági környezettől függ, hogy mikor nő újra a kereslet a hitelek iránt. Ha a bejelentett személyi jövedelemadó-csökkentés megvalósul, akkor az növelheti a háztartások lehetőségeit, és ez a lakásépítési- és vásárlási kedvet is meghozhatja - fűzte hozzá.

Hanganyag: Panulin Ildikó