Inforádió

Meghallgatom Élő adás

GKI: az államháztartási hiány 4-5 százalék is lehet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar gazdaság 2010-ben stagnálás körüli állapotban lesz, az államháztartás GDP-arányos hiánya pedig a következő kormány gazdaságpolitikájától függően valószínűleg 4-5 százalék között alakul majd - olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.

A GDP tavalyi várható 6,5 százalékos visszaesése után idén már nem csökken a magyar gazdaság teljesítménye, az ipari termelés már 2009 harmadik negyedévében, a kivitel pedig a második negyedévben emelkedett az előző negyedévhez képest, a GDP esetében ez feltehetőleg a IV. negyedévben következett be - feltételezi legújabb prognózisában a GKI.

Az ipari termelés a tavalyi 16 százalékos zuhanás után idén 3,5 százalékkal nő, a beruházásoknál öt százalékos bővülést jelez a GKI.

Az intézet szerint idén a lakossági fogyasztás szintje valószínűleg további egy százalékkal csökken. A bruttó keresetek a munkaerő-piaci túlkínálat következtében - az szja-csökkentésre is tekintettel - várhatóan alig, mindössze 1 százalékkal nőnek, miközben a nettó keresetek a módosuló szja-szabályok következtében 7,5 százalékkal emelkednek, ami a reálkeresetek 3,5-4 százalékos növekedését eredményezi. (2009-2010-ben összesen megközelítőleg egy százalékkal emelkednek a reálkeresetek, ezen belül az üzleti szférában legalább 5 százalékkal nőnek, a költségvetési szektorban pedig közel 10 százalékkal esnek.) A reáljövedelmek nagyjából stagnálnak 2010-ben.

A fogyasztói árindex 2009 átlagában 4,2 százalék volt, 2010 első félévben még 4-5 százalék között marad, csak az év közepétől csökken 3 százalék környékére, így az éves átlag 3,5 százalék lesz. Jövőre az infláció elérheti az MNB által kívánt, 3 százalék alatti szintet.

A GKI szerint az MNB monetáris tanácsa a választások előtt feltehetőleg óvatos kamatpolitikát fog folytatni. Amennyiben az államháztartási folyamatok az új kormány alatt is a nemzetközi pénzvilág által elfogadott keretek között maradnak, akkor a második félévében folytatódhat a kamatcsökkentés a jelenlegi 6 százalékról.

Az euró tavalyi átlagos 280,6 forintos árfolyama ebben az évben 265 forintra változik - olvasható a GKI előrejelzésében.

A Kopint-Tárki decemberi előrejelzése ugyancsak stagnáló GDP-t mutatott 2010-re. Némileg optimistább a Pénzügykutató, amely 2010-re már fél százalékos növekedést vár.

A GDP 2010-ben még 0,3 százalékkal csökken az Ecostat gazdaságkutató intézet decemberi prognózisa szerint, ugyanakkor 2009. egészére az Ecostat a többi kutatóintézetnél kisebb, 6,3 százalékos visszaesést vár.