eur:
392.54
usd:
365.9
bux:
66720.16
2024. április 26. péntek Ervin

A vártnál nagyobb az infláció Németországban

Németországban a vártnál nagyobb mértékben, havi összevetésben 0,7 százalékkal, éves szinten 0,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak decemberben a német statisztikai hivatal kedden közölt előzetes adatai szerint.

A hat szövetségi államban végzett mérések alapján számolt országos, előzetes inflációs adat az első friss mutató az euróövezetben decemberben zajló folyamatokról, és a vártnál magasabb érték arra utal, hogy az övezet egészében fokozódhatott az áremelkedés irányába ható nyomás.

A Reuters elemzői körkérdése alapján 0,6 százalékos havi, és 0,7 százalékos 12 havi decemberi inflációra lehetett számítani.

Németországban az idén júniustól egészen októberig nem emelkedtek a fogyasztói árak, novemberben viszont az előző hónaphoz képest 0,2 százalékos, éves viszonylatban pedig 0,3 százalékos drágulást mértek.

A gyorsuló drágulást az energia- és nyersanyagárak emelkedése okozza, ez a hatás azonban várhatóan nem marad tartós szakértők szerint, akik rámutatnak, hogy az úgynevezett maginfláció - az ingadozó energia- és élelmiszerárak figyelembe vétele nélkül számolt infláció - továbbra is stabil, és jövőre várhatóan inkább csökkennek a fogyasztói árak Németországban.

Az Európai Unió módszertana szerint számolva decemberben 0,8 százalékos volt az éves, és 0,9 százalékos a havi áremelkedés, míg az elemzők 0,7 százalékos havi, és 0,6 százalékos éves inflációt vártak.

A decemberi végleges adatot január 14-én közli a német szövetségi statisztikai hivatal.

A 16 országból álló euróövezetben novemberben 0,5 százalék volt az éves infláció. Decemberre a Reuters elemzői konszenzusa 0,9 százalékot jelez előre. Az Európai Központi Bank (EKB) célja, hogy 2 százalék körül, de mindenképpen az alatt legyen az infláció az euróövezetben. A tényleges infláció ettől lényegesen elmaradt az utóbbi hónapokban. Az EKB előrejelzése szerint jövőre és 2011-ben is csekély mértékű lesz a drágulás, és a gazdaságot nem fenyegeti sem inflációs, sem deflációs veszély.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×