eur:
392.25
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Sokkoló és bizakodó hírek keringenek a világgazdaságban

Biztató és kétségbeejtő második negyedévi, országos gazdasági teljesítményről számoltak be kedden a gazdasági híradások. Magyarországon a kormányfő létszámstopot rendelt el a államigazgatásban a központi kiadások visszafogása érdekében.

A kínai gazdaság teljesítményéről érkező pozitív hírek tovább erősítették a várakozásokat, amelyek szerint a legnagyobb felzárkózó országok, vagyis Kína, India és Brazília húzhatja ki a világot a válságból.

A kínai központi bank kedden a korábban jelzettnél jóval nagyobb növekedési ütemről számolt be, számításaik szerint a hazai össztermék (GDP) 14,9 százalékkal bővült a második negyedben az egy évvel korábbihoz képest.

A nap egyik nagy negatív meglepetése a litván gazdaság második negyedévi teljesítménye volt, amely a vártnál sokkal nagyobb mértékben, 22,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az elemzői előrejelzések átlagosan mínusz 16,7 százalékot jósoltak. A litván GDP az első negyedévben 13,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Szlovákiának is gazdasági visszaeséssel kell számolnia 2009-ben, ám itt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a balti államnál kisebb, mintegy 5 százalékos GDP-csökkenéssel számol 2009-ben. Szintén bizakodásra ad okot Pozsony számára, hogy a szervezet jövőre a szlovák gazdaság növekedésére számít.

A válság hatására világszerte jelentősen csökkenő gépkocsikereslet Oroszországban is érezteti a hatását, ahol a legnagyobb autógyár, az AvtoVAZ több mint 27 ezer dolgozóját bocsátja el 110 ezer alkalmazottjából. A létszámcsökkentés végrehajtása esetén Oroszországban ez lesz az egyik legnagyobb tömeges elbocsátás a jelenlegi válság alatt.

A horvát kormány eközben válságadót tervez bevezetni a recessziótól megtépázott államkincstár bevételeinek felduzzasztására. Kedden a horvát parlament megkezdte a vitát az új adóról, amelyet a személyi jövedelemadón felül vetnének ki a havi 3000 kunát (mintegy 120 ezer forint) meghaladó fizetésekre, nyugdíjakra és minden más jövedelemre. Az adó kulcsa 3000 és 6000 kuna között 2 százalék, 6000 kuna fölött 4 százalék lenne.

A magyar kormány kedden ettől eltérő válság elleni védekezésről számolt be: Bajnai Gordon miniszterelnök döntése értelmében a közszférában ezentúl még megbízási szerződéssel sem lehet betölteni a megüresedő állásokat.

A kormány 2009-ben ötezer betöltetlen állással számol, amely havonta egymilliárd forintos megtakarítást jelent. A létszámstop nem vonatkozik a rendőrségnek az utcán, illetve a bűnüldözésben dolgozó erőire, valamint a Magyarország 2011-es EU soros elnökségéhez kapcsolódó feladatokat végző szakemberekre, továbbá az uniós foglalkoztatási projektekben dolgozókra.

Londoni felzárkózó piaci elemzők keddi értékelése szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői 1,00 százalékpontos kamatcsökkentése annak a jele is lehet, hogy a magyar jegybank elégedett a jelenlegi forintárfolyammal.

A dollár erősödését követve korrigálta nyereségét a forint és a zloty is: az eurót délután két órakor 267,62 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a délelőtt kilenc órai 266,71 forint és a hétfő délutáni 267,40 forint után. A dollárt kora délután 188,03 forinton jegyezték, míg a svájci frankot 175,77 forinton.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 390,23 pontos, 2,31 százalékos csökkenéssel, 16.481,39 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma az átlagosnál nagyobb 26,6 milliárd forint volt kedden, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest. A Mol árfolyama 3,14 százalékkal 13.250 forintra csökkent, az OTP részvények ára 2,64 százalékkal 3.645 forintra esett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×