eur:
390.08
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"A recesszió kellős közepén vagyunk"

Az amerikai gazdaság már recesszióban van, azt viszont nehéz megállapítani, mennyire súlyos a válság - állítja Alan Greenspan , az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve volt elnöke.

"A recesszió kellős közepén vagyunk" - így fogalmazott Alan Greenspan a CNBC televíziónak adott interjújában, hozzátéve: azt nehéz megállapítani, hogy milyen súlyos a válság.

Érdekes azonban, hogy az amerikai jegybank volt elnöke a spanyol El País című lapnak vasárnap még úgy fogalmazott: "nem jellemezném recessziónak azt a helyzetet, amelyben vagyunk, habár annak az esélye, hogy recesszió lesz, több mint 50 százalékos".

Alan Greenspan legfrissebb nyilatkozatában elutasította azokat a bírálatokat, hogy Fed-elnöki tevékenysége hozzájárulhatott a mostani pénz- és ingatlanpiaci zavarokhoz. Annyit viszont elismert: hogy a válságra vonatkozó előrejelzéseik nem jöttek be.

A nagy tekintélynek örvendő pénzügyi szakember azt mondta: a kamatok alacsony szinten tartásának nincs sok köze a jelenlegi válsághoz, sem az ingatlanárak felfutásához, sem az azt követő összeomláshoz. A kritikák szerint ugyanis a bank túl sokáig és túl alacsony szinten tartotta a kamatot.

Alan Greenspan a befektetőket hibáztatta az amerikai ingatlanpiac és a másodlagos jelzálogpiac válságáért. Szerinte a pénzügyi zavart az okozta, hogy a kevésbé biztonságos jelzáloghitelekre épített származékos alapok papírjait hibásan árazták be. Az alapok hatalmas profitlehetőségek illúzióját keltették, miközben a befektetőkre nyomást gyakoroltak, hogy ne aggódjanak a papírok minősége miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×