eur:
392.14
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az internetezők kérdése: vezetékes vagy mobil?

Az elmúlt év második felétől a mobilszolgáltatók egyre olcsóbb ajánlattal álltak és állnak elő a mobilinternet terén. Az árak mára elérik a vezetékes szolgáltatások szintjét. Szakértők egyetértenek abban, hogy egyre inkább érdemes elgondolkozni azon, hogy a mobilhálózaton internetezzünk-e.

Mobiltelefon-hálózaton internetezni nem újdonság, csak a kapcsolat sebessége nem mindegy, hiszen például a GPRS már túl lomha egy 3G, vagy egy HSDPA-hoz képest. A gyors kapcsolatért cserébe viszont némi korlátozást kell elviselni, nevezetesen, hogy 3G-s elérés jobbára csak a nagyobb városokban van. Még Budapesten sem teljes a lefedettség, egyik mobilcégnél sem.

A társaságok honlapján viszont mindenki megtalálja a térképet a lefedett területekről. Ahogy a vezetékes internetnél, úgy a mobilnál sem elérhető minden pillanatban a szerződésben megjelölt maximális sebesség. A társaságok általában a másodpercenkénti 1,5 és 3,6 megabit közötti letöltési sebességet jelölik meg.

A szolgáltatóknál elérhető most aktuális akcióban a Pannon és a Vodafone a modemet adja ingyen. Az 5 gigabyte-os csomagot a Pannon 5990 forintért adja, de 2 éves hűségnyilatkozattal már 3 ezerért elvihető. Majorosi Emese kommunikációs igazgató az InfoRádióban elmondta: 2007 slágerterméke volt a Pannonnál a mobilinternet. Mint mondta, idén is sok új előfizetőre számítanak, hiszen hálózatukkal az ország területének 99 százalékát lefedik.

A T-Mobile akciója szerint február végéig nem kell havidíjat fizetni, az 5 gigbyte-os csomag pedig 5790 forintba kerül.

A Vodafone 5 ezer forintért kínálja a vezeték nélküli internetet adatforgalmi díj nélkül, a csomag hivatalosan korlátlan, de 5 giga felett nem értelmezhető.

Egyes szakértők szerint 2008-ban nem várható olyan mértékű csökkenés a vezeték nélküli internet piacán, mint az 2007 második felében volt tapasztalható, de mivel a mobilinternet-árak mára gyakorlatilag elérték a vezetékes szolgáltatások árszintjét, és a mobilitás akár előny is lehet, kisebb átrendeződés elképzelhető a piacon, ezt a folyamatot már csak az erősítheti, ha egyre nagyobb lesz az országban a lefedettség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×