Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kezdődik a Nabucco tervezése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdi aNabucco gázvezeték részletes tervezésének koordinálását januárban a brit Penspen nevű cég - áll a projekt tervezésére és megépítésére létrejött Nabucco Gas Pipeline International Ltd. nemzetközi konzorcium közleményében.

A Penspennek 2008 végére kell elkészülnie a mintegy 5 milliárd eurós projekt tervezésének fő elemeivel.

Ezt követően a részletes tervezést azon országok "nemzeti Nabucco vállalatai" végezhetik, amelyeken a nemzetközi gázvezeték áthalad.

A közlemény szerint Magyarországon, Ausztriában, Bulgáriában, és Romániában megalakultak már a nemzeti vállalatok, Törökországban pedig most zajlik a cégalapítás. Mindegyik társaság a Nabucco Gas Pipeline International Ltd. 100 százalékos leányvállalata.

Ezeknek a cégeknek a részletes tervei szolgálnak majd alapul a végső, hivatalos engedélyezéshez, a teljesítmény- és minőségi specifikációk meghatározásához és a beszállítókkal történő tárgyalásokhoz.

A széles körű európai tendereljárás során kiválasztott Penspen 9 millió eurót kap a részletes tervezés koordinálásáért. A cég felelőssége lesz a környezeti és társadalmi hatástanulmány elkészítése is.

A Nabucco Gas Pipeline International Ltd. részvényesei Magyarországról a MOL Nyrt., Ausztriában az OMV Gas International, Romániában a Transgaz, Bulgáriában a Bulgargaz Holding, Törökországban pedig a Botas.

A Nabucco projekt Európa egyik legfontosabb energetikai-infrastrukturális projektje, amely Európa földgáz-ellátásának biztonságát erősíti, a jelenlegi ellátási útvonalak diverzifikálásával.

Az évente 31 milliárd köbméter kapacitású gázvezeték a Kaszpi-térség, a Közel-Kelet és Egyiptom nagy gáztározóit köti össze Európával.