eur:
389.55
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Már az élelmiszereken is spórolunk

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom az év első tíz hónapjában - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádiónak elmondta: nemcsak a műszaki cikkek, hanem már az élelmiszerek forgalma is visszaesett.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első tíz hónapjában csökkent a kiskereskedelmi értékesítés volumene, vagyis kevesebb árut vásároltak a fogyasztók, mint az előző év azonos időszakában - mondta az InfoRádiónak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György közölte: nemcsak az eladott áru mennyisége csökkent, hanem egyes területeken maga a forgalom is, a vásárlók tehát kevesebb pénzt tudtak elkölteni az üzletekben.

Ennek egyik oka a vásárlóerő korlátozása, valamint az, hogy senki nem számított az élelmiszerek ilyen nagy mértékű drágulására a második félévben.

A háztartások így már nemcsak az iparcikkeken, hanem az élelmiszerkiadásokon is takarékoskodni kényszerülnek - tette hozzá a főtitkár.

Megfordult

A korábbiakban hónapról hónapra nőtt a kiskereskedelmi értékesítés volumene, míg idén éppen ennek a fordítottja történik, annak ellenére, hogy a reálkeresetek mérséklődése egyre kisebb volt: míg az év elején 8-9, most már csak 5-6 százalékos csökkenést mutat ki a Központi Statisztikai Hivatal - mondta Vámos György.

Az értékesítés visszaesésének oka lehet, hogy az első fél évben a háztartások tartalékaikat próbálták felélni, mostanra azonban ez a lehetőség kimerült - magyarázta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György hozzáfűzte: hitelre sem vásárolnak több árut az emberek, mint korábban, hiszen az eladósodás egy határon túl már a családoknak sem érdeke.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×