eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Felfüggesztették a MOL-részvények tőzsdei kereskedését

A Budapesti Értéktőzsde a kibocsátó kérésére felfüggesztette a MOL-részvények kereskedését kedden 9 órától visszavonásig - közölte a BÉT.

Az ok minden bizonnyal az OMV keddi közleménye, amelyben az osztrák olajtársaság azt írja: kész a MOL részvényeseinek 32.000 forintos részvényenkénti vételáron ajánlatot tenni, amint elhárulnak azok az akadályok, amelyek akadályozzák a szavazati jogok révén történő irányításszerzést a MOL-ban.

Az OMV osztrák olaj- és gázipari konszern kedden kora reggel jelentette be: a MOL részvényei 20,2 százalékának birtokában "olyan helyzetben van", hogy kész vételi ajánlatot tenni a vállalatra.

Csak szándéknyilatkozat

Az egyelőre csak szándéknyilatkozatként értékelhető vételár 43,6 százalékkal magasabb, mint a részvény május 21-i ára, egy nappal az előtt, hogy megkezdődött a MOL-részvények spekulatív vásárlása a piacon, illetve 18,7 százalékkal magasabb a MOL hétfői tőzsdei záró áránál. A vételár 25 százalékáig az OMV felajánlja saját részvényeit.

Az osztrák cég rámutatott, hogy bizonyos technikai akadályok miatt jelenleg nem képes szavazati ellenőrzést szerezni a MOL-ban. Az akadályok között említették a 10 százalékos szavazati korlátot és azt, hogy a MOL vezetése egyes tőkepiaci vélemények szerint körülbelül 40 százaléknyi sajátrészvényt ellenőriz különböző strukturális megoldásokon keresztül.

Párbeszéd a független részvényesekkel

Az akadályok elhárítása érdekében az OMV aktív párbeszédet kezdeményez a MOL független részvényeseivel, az Európai Bizottsággal és más részvényesekkel. Az OMV-nek meggyőződése, hogy ezeknek az akadályoknak az elhárítása lehetővé tenné a MOL független részvényeseinek az ajánlat érdemének megítélését.

A szándéknyilatkozat szerint az OMV ajánlatának feltétele, hogy legalább 50 százalékos szavazati jogot szerezzen a MOL-ban, és az Európai Unió jóváhagyja az ügyletet. A cég jelezte, hogy az utóbbi érdekében már előzetes eljárást indított az Európai Bizottságnál a versenyszabályok tisztázására.

Figyelembe veszik a magyar érdekeket

Az OMV megerősítette elkötelezettségét a magyar érdekek figyelembe vétele mellett. Az egyesített céget mind a bécsi, mind a budapesti értéktőzsdén jegyeznék, és a felügyelő bizottságban erős magyar részvételt biztosítana.

"Eljött az idő, amikor a nemzeti érdekeken túl is kell gondolkodni, és térségi megoldásokat kell találni a nagyon versengő olaj- és gázipart övező kérdésekre. Ezért döntöttünk úgy, hogy folytatjuk a befektetést a MOL-ba, és ezért próbáltuk és próbáljuk előre mozdítani a nem hivatalos megbeszéléseket, amelyeket évek óta folytatunk a MOL vezetésével, illetve ezért kezdeményezzük a megbeszélést a magyar kormánnyal" - kommentálta a szándéknyilatkozatot írásban az OMV vezérigazgatója, Wolfgang Ruttenstorfer.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×