eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A Fed kamatlábcsökkentés nyomán felfelé indultak a tőzsdék

Bizakodóan reagáltak a nemzetközi tőzsdék az amerikai Fed vártnál nagyobb kamatcsökkentésére. A jegybank szerepét betöltő intézmény négy év után határozta el magát a lépésre, amivel azt reméli, hogy felrázhatja az egész világra kiható amerikai gazdaságot. Egyes elemzők azonban a túlságosan olcsó hitelek veszélyeire figyelmeztetnek.

Európában és Ázsiában is felfelé indultak meg a tőzsdék a keddi amerikai kamatlábcsökkentés hatására. A Fed a vártnál nagyobb mértékben, fél százalékponttal mérsékelte a vezető kamatlábat, amely jelenleg 4,75 százalék. A piac eredetileg csak negyed százalékos - vagy pénzügyi nyelvezettel élve - 25 bázipontos csökkentésre számított.

Nőhet a fogyasztás - örülnek az exportőrök

A hír nyomán szárnyalni kezdtek az amerikai részvények, kedden pedig az ázsiai és európai tőzsdék is emelkedni kezdtek.

A tokiói Nikkei index több, mint 3.5 százalékkal, a hongkong-I több, mint négy százalékkal zárt. A londoni Footsie délelőtt már közel 2.5 százalékos volt az emelkedés.

Japánban azért is követik szorosan nyomon az amerikai helyzetet, mert az Egyesült Államok a szigetország legnagyobb exportpiaca.

Ha tehát olcsóbbak a hitelek, akkor az átlagamerikai kevesebbet költ például jelzálogtörlesztésre és többet vásárlásra. A Fed is pontosan ezért döntött a kamatcsökkentés mellett, mert az emberek vásárlási és befektetési kedvének növelésével akarja felrázni a gazdaságot.

"Az olcsó pénz olyan, mint a kábítószer"

Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a csábítóbb hitelkonstrukciók, az "olcsó pénz" gerjesztheti az inflációt.
Másfelől pedig csak konzerválja azt a helyzetet, amely most az amerikai ingatlanpiacon kialakult, és amely világszerte érezteti hatását.

Az olcsó hitelek miatt ugyanis sokan lehetőségeikhez képest túlságosan is eladósodhatnak, és egy nap arra ébredhetnek, hogy elárverezték a házukat. A hitelező pedig azzal szembesülhet, hogy nem kapta vissza a pénzét.

Az egyik elemző a kábítószerről való leszokáshoz hasonlította a helyzetet - csökkenteni kell a hitelektől való függőséget és az az elején ugyanolyan fájdalmas lehet, mint a leszokás.

Magyarországon is kamatcsökkentést hozhat

A Fed döntése nyomán tartósan erősödhet a forint - mondta el az InfoRádióban az ING elemzője. Németh Dávid hozzátette: a döntés hatással lehet a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának kamatpolitikájára is. Az elemző jövő héten 25 bázispontos mérséklést vár, és szerinte a magyar jegybanki alapkamat az év végére 7 százalék lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×