eur:
389.45
usd:
364.63
bux:
68057.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kóka: Magyarország támogatja a Nabuccót, de nem az oroszokkal szemben

Magyarország teljes politikai súlyával a Nabucco gázvezeték megépítése mellett van, és tesz is azért, hogy a projekt megvalósuljon - mondta el az InfoRádiónak a gazdasági miniszter. Kóka János az európai gázellátás kihívásairól tartott nemzetközi konferencia szünetében kifejtette: az éves szinten 30 milliárd köbméter szállítására tervezett Nabucco-vezeték öt éven belül megépülhet.

A Nabucco az új energiapolitika zászlóshajó projektje - közölte az InfoRádióval a gazdasági miniszter. Kóka János kifejtette: Európa gázfogyasztása nő, gáztermelése viszont csökken, ezért igény van arra, hogy az oroszországi beszállítási lehetőségeken túl újabb lelőhelyeket tárjanak fel, és új útvonalak épüljenek.

Magyarország azon van, hogy előremozdítsa a Nabucco megvalósulását, de nem az oroszországi projektekkel szemben, hanem azok kiegészítéseképpen, hiszen Európában több gázra van szüksége, mint amennyit Oroszország képes szállítani - hangsúlyozta a tárcavezető.

Kóka János szerint az EU és Magyarország is lassan ismerte fel, hogy új közös energiapolitikára van szükség, de a gázkrízis és olajválság hozzájárult ahhoz, hogy változzon az álláspont. Több ország határozott elkötelezettsége is kellett ahhoz, hogy az unió is komolyan vegye ezt a kihívást - tette hozzá.

A gazdasági miniszter közölte: aktívnak kell lenni az ügyben, egy asztal mellé kell ültetni a projektben érdekeltek, így öt év múlva a Nabucco-vezetéken elindulhat a gázszállítás.

A konferencián Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Nabucco gázvezeték előnyei között említette, hogy új útvonalon, új forrásokat nyit meg, de hangsúlyozta: a projekt nagyon lassan halad.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a miniszterelnök kijelentéseire úgy reagált: üdvözlik, hogy Gyurcsány Ferenc végre változtatott a Nabucco-gázvezetékkel kapcsolatos álláspontján.

Hanganyag: Kaputa Julianna

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×