eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Korrupció van, konszenzus nincs Magyarországon

A hazánkban működő multinacionális nagyvállalatokat tömörítő Magyar Európai Üzleti Tanács kilencedik jelentését készítette el Magyarországról, és ebben a korrupció és a nemzeti konszenzus hiánya a két leghangsúlyosabb kifogás.

A Magyar Európai Üzleti Tanács tagvállalatai tavaly 5.150 milliárd forintos árbevételt értek el és majdnem 29 ezer embert foglalkoztatnak. Takács János, a tanács elnöke, aki egyben az Electrolux-Lehel vezérigazgatója, azt mondta, hogy a jelentésben, mint mindig, elsősorban a kritika fogalmazódott meg.

Mint azt az InfoRádióban elmondta, bár a régió országainál nem súlyosabb gond a korrupció Magyarországon, a multinacionális vállalatok ezzel még nem elégedettek.

Ráadásul úgy látják: a helyzet az elmúlt években rosszabbodott. Szerintük a bürokrácia és a döntési folyamatok hosszának csökkentésével mérsékelni lehetne a visszaélések számát.

A tanács elnöke másodikként azt emelte ki, hogy az ország csak akkor tud érdemben előrelépni, ha a hosszú távú célokban széles társadalmi konszenzus alakul ki.

Kevés támogatást kap a kutatás-fejlesztés

Fodor István, a tanács tagja szerint Magyarország egyre kevesebbet fordít kutatás-fejlesztésre, ennek pedig hosszú távon csak rossz hatása lehet. Kijelentette: annak ellenére, hogy a vállalatoknak innovációs járulékot kell fizetniük, az állam nem növelte a kutatás-fejlesztésre fordítható források mértékét.

A jelentés ismertetésén ott volt Kóka János gazdasági miniszter is, aki tulajdonképpen annak legtöbb megállapításával egyetértett. A korrupcióról azt mondta: a koalíciós szerződés kiegészítése nyomán reméli, hogy ezen a téren hamarosan érdemi változások lesznek.

A nemzeti konszenzus esélyéről pedig ezt mondta: ha az ellenzék ki tud lépni abból a szerepből, hogy mindent csak gátol és minden cselekedetét a kormány megbuktatásának rendeli alá, akkor néhány sorsfordító ügyben is törvény születhet.

A Magyar Európai Üzleti Tanács tagjai az idei jelentésben arra is felhívják a kormány figyelmét, hogy sokkal többet kellene fordítson az egyre rosszabb demográfiai helyzet javítására.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×