eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Osztrák sajtó: nem szerzett barátokat az OMV Magyarországon

Az osztrák lapok a hét elején foglalkoztak az OMV Mol-fölvásárlásával. Hétfőn és kedden több elemzés is született minderről, a szerdai budapesti bejelentéssel, miszerint a kormányfő ellenséges lépsnek tartja az osztrák olajmulti lépését, nem sok lap foglalkozik.

Egyedül a Wirtschaftsblatt című gazdasági újság internetes oldalán foglalkoznak címlapon az OMV Mol fölvásárlásával, illetve annak budapesti reakcióival. A lap megjegyzi, hogy az osztrák olajmulti ezzel a lépésével biztos nem szerzett barátokat Magyarországon.

A cikk szerint ezt az is jelzi, hogy már a magyar kormányfő is megszólalt az ügyben, és ellenséges fölvásárlásnak nevezte az OMV tulajdonrész-szerzését, egyúttal azt ígérte: mindent megtesz ennek meghiúsítása érdekében.

A gazdasági lap arra is emlékeztetett, hogy a Mol-részvények 80 százaléka külföldi befektetők kezében van. A fennmaradó részt magyar intézmények és kisbefektetők birtokolják.

Az újság szerint Budapest azért ellenzi a megnövelt osztrák tulajdonrészt, mert meg akarja őrizni a Mol függetlenségét. Azzal pedig, hogy az OMV 18 százalékra növelte tulajdonhányadát, az ellenőrzést akarja megszerezni - idézte az újság Gyurcsány Ferenc kormányfőt.

A Die Presse című lap mindössze rövid tudósításban számol be a budapesti reakciókról. A lap internetes oldalán kiemelte: az OMV lépése heves indulatokat váltott ki a magyaroknál, ahol a Mol mellett már a politikusok is az olajipari vállalat függetlenségét akarják megtartani.

A cikk megjegyzi: ennek érdekében a vállalat saját részvényeket vásárolt a budapesti tőzsdén.

A Der Standard című újság internetes kiadásában egy szerdai cikk foglalkozik az üggyel. A hosszabb elemzés szerint egyértelmű, hogy a Mol a saját részvények vásárlásával az OMV-nek akar visszavágni.

A többi újság a hét elején, a fölvásárlás után foglalkozott az üggyel. A budapesti reakciókról egyelőre nem számoltak be a lapok. A svájci Neue Züricher Zeitung keddi számában egyébként azt írta, hogy a Gazprom orosz olajvállalat stratégiáját sejti az OMV Mol-részvényszerzése mögött.

Hanganyag: Póth Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×