eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tony Blair lehet a Világbank elnöke

Francia lapértesülés szerint júliustól Tony Blair brit miniszterelnök veheti át a Világbank elnöki tisztét. A Le Journal du Dimanche világbanki forrásokra hivatkozva közölte az értesülést.

A Világbank jelenlegi elnökét, a hatvanhárom éves Paul Wolfowitzot elvileg öt évre választották meg másfél évvel ezelőtt, ám áprilisban kiderült, hogy a szintén a Világbanknál dolgozó arab származású barátnőjének 65 ezer dolláros fizetésemelést adott.

A hír hallatán a bank alkalmazottai többször is távozását követelték, majd a bank etikai bizottsága indított ellene vizsgálatot. Wolfowitz a bizottsági meghallgatáson egy washingtoni sztárügyvéddel jelent meg és akkor még úgy tűnt, hogy nem akar távozni, de az amerikai sajtó most már tudni véli, hogy esetleg mégis hajlandó arra.

Íratlan szabály

A Világbank elnökét a bank igazgatótanácsa választja meg a mindenkori amerikai elnök javaslatára. Egy íratlan szabály szerint a Világbank elnöke amerikai, a Nemzetközi Valutaalapé pedig európai.

A neokonzervatív Wolfowitzot eddig is sok bírálat érte amiatt, hogy a Világbank hitelezési politikája kinevezése óta szorosan követte a Bush-adminisztráció politikai céljait. A mostani botrány miatt az európai országok különösen nehezen viselnék el, ha Bush ismét saját emberét jelölné Wolfowitz távozása esetén.

Az egyik legkevésbé kedvelt

Tony Blair az egyetlen olyan munkáspárti politikus aki három egymást követő választáson győzelemre tudta vinni a most százegy éves pártot. Első, 1997-es választási győzelme után a közvélemény-kutatások szerint minden idők legnépszerűbb miniszterelnöke volt, ám most júniusra várható távozása előtt a legkevésbé kedvelt három miniszterelnök közé került.

A negatív rekorderek listáján csak a szintén a munkáspárti James Callaghan illetve a Callaghant váltó Margaret Thatcher előzi meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×