eur:
389.63
usd:
363.68
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"A Nabuccónak és a Kék Áramlatnak is van jövője"

Magyarországon járt Giles Chichester, az Európai Parlament mellett működő Európai Energiafórum elnöke, akit az InfoRádió arról kérdezett: európai perspektívából hogyan látja Magyarország törekvését gázellátási forrásai bővítésére.

Mit gondol az öt ország közreműködésével tervezett Nabucco-gázvezetékről?

Azt gondolom, hogy van jövője. Osztom Andris Piebalgs, az unió energiaügyi biztosa véleményét, hogy ez egy ésszerű terv, hiszen a lehető legtöbb forrásból akarunk gázt hozni Európába és ez jó megoldásnak tűnik.

Az orosz vezeték, a Kék Áramlat terve kiegészíti-e a Nabuccót, vagy inkább vetélytársa annak?

Véleményem szerint Európának a lehető legnagyobb számú gázvezetékre van szüksége, tehát érdemes a két tervet egymás kiegészítéseként kezelni. Ezt természetesen egy kontinentális szemléletben, a magyar piacon túlmutató értelemben mondom.

Megvalósíthatónak látja-e az Adriára tervezett cseppfolyósföldgáz-terminált?

Nagy-Britanniából szemlélve - mert odavalósi vagyok, és mi most éppen a cseppfolyós földgáz felé fordulunk, ahogy fogy az Északi-tengeri gázmezők tartaléka -, tehát én úgy látom, hogy ez egy járható út, ha kellő mennyiségű gáz tud érkezni és van is rá kereslet.

Mit javasolna Magyarországnak, a három említett változat közül melyiket vagy hányat lenne érdemes támogatni?

Ez egy nagyon jó kérdés, és örülök, hogy nem nekem kell választanom a lehetőségek között. Nem tudom. Ha regionális együttműködésben gondolkodunk, és nyilván Magyarország nem egyedül valósítaná meg ezek egyikét sem, mindhárom tervnek vannak pozitívumai, és a háromból kettő meg is tudna élni egymás mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×