eur:
389.4
usd:
363.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gönczi János marad a Malév élén

A Malév Zrt. privatizációs tranzakciója zárásának egyik lépéseként a társaság szerdán megtartotta rendkívüli közgyűlését: döntött az új befektető, az AirBridge Zrt. befolyásszerzése folytán javasolt módosításokról, a légitársaság alaptőkéjének emeléséről, igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok lemondásáról, felmentéséről, valamint új tisztségviselők kinevezéséről.

Nem lett igazuk azoknak, akik az elmúlt hetekben Gönci János távozásáról beszéltek a Malév éléről.

A közgyűlés vezérigazgató-váltásról szóló napirendi pontot nem tárgyalt, noha korábban épp Gönci János pozíciója tűnt a legkevésbé biztosnak a cégnél.

A hírek szerint ugyanis a Malév most záruló privatizációs tenderén Gönci nem a később győztes AirBridge pályázata mellett tette le voksát, és éppenséggel a légitársaság tavalyi, 10 milliárd forintot meghaladó üzemi veszteségét sem lehet az érdemei közé sorolni.

Gönci János sikerének nevezhető viszont a Malév április elsejétől megnyíló oneworld tagsága, ami fontos szempont volt az orosz befektetőnek a privatizációs tranzakció során.

A közgyűlésen feltételes határozat született az alaptőke-emelés végrehajtásáról. A közgyűlés jóváhagyta, hogy az alaptőkét "A" sorozatú, névre szóló törzsrészvény zártkörű forgalomba hozatalával emeljék fel összesen 5.033 millió forint megfizetése ellenében.

Ezt az összeget az új tulajdonos, az AirBridge Zrt. letéti számlán helyezi el.

Ugyancsak feltételes határozattal hagyták jóvá egyes vagyonelemek átruházását a Malév Vagyonkezelő Kft. részére.

A közgyűlés visszahívta tisztségéből a Malév Zrt. igazgatóságának és felügyelő bizottságának elnökét és tagjait, valamint elfogadta a tisztségről való lemondást.

Mint ismert, az AirBridge 200 millió forintért vette meg a légitársaság közel 100 százalékos részvénycsomagját.

Az orosz-magyar tulajdonú cég emellett 50 millió eurós, azaz 12,5 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre, és komoly garanciákat vállalt az eddig nagyrészt állami kezességgel fedezett Malév-hitelekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×