eur:
389.71
usd:
364.93
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Novemberben 230,4 milliárd forint lehet a hiány

A Pénzügyminisztérium novemberre 230,42 milliárd forint államháztartási hiányt vár pénzforgalmi szemléletben, az önkormányzatok nélkül - jelentette be Várfalvi István szakállamtitkár.

Az államháztartás októberi hiánya - önkormányzatok nélkül - 52,4 milliárd forint volt, így az első tíz havi pénzforgalmi deficit 1.509,6 milliárd forintot tett ki, az éves előirányzat 86 és a GDP 6,49 százalékát.

Várfalvi István elmondta, hogy az NA Rt. hiteléből a költségvetés novemberben 60 milliárd forintot, decemberben 292 milliárd forintot vállal át. Ez csak a pénzforgalmi adatokat érinti, az eredményszemléletűt nem - fűzte hozzá.

Az év egészére a tárca pénzforgalmi deficit prognózisát 2.056,4 milliárd forintra, a GDP a korábban közölt 9 százalékáról 8,8 százalékára csökkentette - a kedvező októberi adatok ismeretében -, így ez a 0,7 százalékos önkormányzati deficittel együtt eredményszemléletben a GDP 10,1 százalékát jelenti. A tárca az eredményszemléletű ESA-hiány-prognózisát nem csökkentette - mondta.

A tárca azzal számol, hogy az elkülönített állami pénzalapok 33 milliárd többlettel, a tb-alapok 140,43 milliárd forint deficittel zárnak az idén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×