eur:
389.63
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újabb adócsomagon dolgozik a kormány

Újabb adócsomag jön - írja a Népszabadság. Veres János pénzügyminiszter a Joint Venture Szövetség fórumán jelentette be, hogy száz paragrafusból álló adómódosítási javaslatot nyújt be a kormány a parlamentnek. A csomag részeként az egészségügyi járulékot a jövőben az őstermelőknek, sőt még a háztartásbelieknek is meg kellene fizetniük.

Ha soká tart a vihar, elbizonytalanodik a tőke - nyilatkozta a Népszabadságnak a budapesti washingtoni nagykövet. April Foley közölte, az elmúlt hetek magyarországi eseményeiről tájékoztatta az amerikai elnököt, a kormányzatban komoly igény volt arra, hogy árnyaltabb képet kapjanak a történésekről. Szerinte az Egyesült Államokat egyáltalán nem aggasztják az elmúlt időszak belpolitikai eseményei. - Kellene valamiért aggódnom? - idézte a nagykövet Bush elnököt. A diplomata úgy látja: némi instabilitás után a demokratikus intézményrendszer erősnek bizonyult, a pártok alkotmányosan keresték a megoldást, a szélsőjobboldal pedig nem számottevő.

A Magyar Nemzet Brutális ágyszámleépítés címmel közöl cikket. A lap információi szerint 60 ezerről körülbelül 43 ezerre csökkentenék az aktív, azaz főként gyógyításra szolgáló ágyak számát. Ez az első hivatalos adat, amelyet az Egészségügyi Minisztérium eddig beismert. A krónikus betegek ellátásra a jelenlegi 20 ezer helynél több, körülbelül 27-28 ezer szolgálna. A tárca tervei szerint a jelenlegi mintegy 80 ezer férőhely helyett csak 71 ezer fogadná a betegeket.

A Magyar Nemzetből kiderül, Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint Budapesten csak szavakban hirdetett együttműködést az MSZP-SZDSZ koalíció, a gyakorlatban az ellenkezőjét bizonyítja. Tarlós István szerint a régiós testületekből kiszorították a jobboldalt. Demszky Gábor főpolgármester viszont továbbra is a kormány hivatalos ígéreteiben bízik.

Bill Gates road show-ról ír az Index. Mintha váratlanul a Rolling Stones érkezett volna a müncheni vásárvárosba, az addig békésen konferenciázgató több mint háromezer öltönyös-nadrágkosztümös Microsoft marketingmenedzser, partnereik és üzletfeleik egymás sarkán taposva, egy emberként rohanták meg a bajor főváros legnagyobb konferenciatermét hétfőn késő délután, amikor Bill Gates személyesen jelent meg a színpadon. A világ leggazdagabb embere a szoftveróriás webes alapokra helyezett és online közösségekkel megtámogatott új üzleti megoldásai, a Microsoft Business Sollutionsről nemrégiben Microsoft Dynamicsnek átkeresztelt vállalati szoftvercsomag mellett a novemberben megjelenő új Office-ről és a Vistáról, valamint a harmadik világot dollármilliárdokkal támogató Bill és Melinda Gates Alapítványról is szót ejtett.

21 milliárd forintért vettek meg 22 áruházat - írja az Index. Az SCD Csoport tavaly decemberben megvásárolta a magyarországi élelmiszer- és vegyiáru-nagykereskedelem egyik meghatározó szereplőjét, az Interfruct Kft.-t, majd alig egy évvel később felvárásolta és értékesítette 82,5 millió euróért (21,5 milliárd forint) a Cash and Carry-lánc kereskedelmi ingatlanjait. A vevő egy, a londoni tőzsdén is jegyzett befektetési cég.

Szegényes lesz az idei ünnep? - teszi fel a kérdést a Napi Gazdaság. A korábbi éveknél szerényebb karácsonyra számítanak az áruvásárlási hiteleket nyújtó bankok. A lapnak adott válaszokból kiderül, a megszorító csomag hatására már ez év végén apadhat a költekezési kedv. A kereskedelem is óvatos, nem kockáztat újdonságokkal, leginkább a hagyományos karácsonyi termékekre koncentrál. Az ünnepi asztalra szánt étkek termelői közül a hallal, pulykával foglalkozók 10-15 százalékos áremelést tartanak szükségesnek a főszezonban, ám ezt nehezen tudják érvényesíteni. A turizmusban egyelőre nem kongatják a vészharangot, sőt a karácsonyt otthonuktól távol töltők egyre növekvő táboráról beszélnek.

Mindenképp fizetni kell az orvosságok gyártóinak - írja a Világgazdaság. Bármilyen formában fogadja el hétfőn a parlament a gyógyszer-gazdaságossági törvényt, a cégeknek legalább 45 milliárd forinttal hozzá kell járulniuk az egészségbiztosító jövő évi, 364 milliárd forintos költségvetéséhez. Ám meglehet, hogy a terhek nagyobb mértékben sújtják a 4.500 forintnál drágább, elsősorban importált készítményeket forgalmazókat, mint a magyarországi gyártókat. Ez utóbbiak örülnek a hazai ipar védelmének, az innovatív gyártók szerint azonban ez ellentétes az uniós irányelvekkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×