eur:
389.23
usd:
363.74
bux:
68173.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bill Gates megvenné a Gresham-palotát

Bill Gates és a világ nyolcadik leggazdagabb embere, a szaúdi uralkodóház egyik hercege közel öt milliárd dollárért meg akarja venni a Four Seasons szállodaláncot, melynek tagja a budapesti Gresham-palota is.

A Four Seasons szállodalánc, amelynek része a budapesti Gresham-palota is, jelenleg kanadai tulajdonban van és a torontói, valamint a new yorki tőzsdén is kereskednek a részvényeivel.

A két milliárdos, úgy látszik, biztosra akart menni, mert ajánlatuk részvényenként majdnem harminc százalékkal az elmúlt hét árfolyama fölött van.

Bill Gates és Alwaleed bin Talal herceg mellett az ajánlattevő csoport harmadik tagja Isadore Sharp, a szállodalánc elnök-vezérigazgatója.

Kivezetnék a tőzsdéről

Ha az ajánlatot a többi részvényes elfogadja, az új tulajdonosok kivezetik a tőzsdéről a szállodaláncot, amelyben már most is a szaúdi herceg a legnagyobb részvényes.

A tőzsdei kivezetés kezdeményezője egyébként a csupán tíz százaléknyi részvénnyel rendelkező Sharp volt, aki attól tartott, hogy más nagy szállodaláncokhoz hasonlóan a Four Seasons is ellenséges felvásárlás célpontja lehet.

Kedvelt felvásárlási célpontok lettek a szállodák

Az utóbbi években felfutó turizmus miatt ugyanis a szállodákat eddig nem különösebben kedvelő befektetők is kedvet kaptak: a dubai kormány befektetési cége nemrég fizetett 3,1 milliárd dollárt az elsősorban amerikai és kanadai szállodákat üzemeltető Travelodge-ért.

A jelenleg 31 országban 74 luxusszállót üzemeltető Four Seasonst a már említett Isadore - becenevén Issy - Sharp alapította 1960-ban és első szállodáját 1961-ben nyitotta meg Toronto belvárosában.

A Four Seasons láncnak egyébként Európában alig 12 szállodája van, Közép- és Kelet-Európában pedig csupán a budapesti Gresham és egy prágai szálloda viseli ezt a nevet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×