eur:
388.68
usd:
360.96
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csütörtökig nyilatkozni kell az APEH-nak

Október 12. a határideje a minimum járulékalappal kapcsolatos bejelentési kötelezettségnek. A jogszabály szerint minden társas és egyéni vállalkozásnak be kell jelenteni, ha a 125 ezer forintos járulékalap alatt fizet főállású alkalmazottja után.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének elnöke az InfoRádióban azt mondta: a havi elektronikus bevallóknak nem kell külön bejelentést tenniük, mert a szokásos bevallás tartalmazza a szükséges információkat.

Zara László azt javasolja, hogy minden vállalkozás, ahol van alkalmazott, illetve a beltagnak nincs főállása másutt, jelentse be, ha a 125 ezer forint alatti járulékokat fizeti.

Ha a társaság tagjának nincs heti 36 órát elérő alkalmazotti jogviszonya máshol, akkor a járulékokat havi 125 ezer forintos alap után kell megfizetni.

A törvény szerint a bejelentést akkor kell megismételni, ha változik a járulékfizetés mértéke. A jogszabály tartalmazza azt is, hogy a bejelentés adóellenőrzést vonhat maga után.

A szakember ezzel kapcsolatban azt javasolja, hogy csak az adóellenőrzéstől való félelem miatt ne fizessen egy-egy kisvállalkozás magasabb járulékot, mert ezzel komoly terheket vállalhat magára, ami rosszabb esetben csődhöz is vezethet.

Meg kell jegyezni ugyanakkor azt, hogy az utóbbi három hónapban az adóellenőrzések kiemelt célpontjaként emlegették az egyéni vagyonvizsgálatokat, az evás vállalkozásokat, és azokat, akik bejelentést tesznek most októberben a kisebb járulékfizetésről.

Az APEH elnöke még a vagyonvizsgálatok számának emelése kapcsán fogalmazott úgy, hogy átcsoportosítással és kisebb létszámemeléssel tudják teljesíteni a többletfeladatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×