eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Brüsszelben elfogadták a konvergenciaprogramot

Az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei jóváhagyták a magyar konvergenciaprogramot.

A miniszterek a várakozásoknak megfelelően szükségesnek minősítették a programban szereplő intézkedések, mindenekelőtt a reformlépések végrehajtását.

Az Európai Bizottság ajánlásával összhangban a pénzügyi tanács a korábbinál egy évvel hosszabb haladékot adott, így Budapestnek 2009-ig kell leszorítania az államháztartás hiányát az össztermék három százalékának közelébe.

Az ajánlások semmiféle szankcióról nem tesznek említést. A hiánytúllépésért csak euróövezeti tagok büntethetők, legalábbis elvben, azonban büntetés kiszabására esetükben sem került sor eddig.

A miniszteri ajánlások az értesülések szerint nagy vonalakban az Európai Bizottság fogalmazását követik.

Szeptember 26-án elfogadott értékelésében az EU brüsszeli végrehajtó testülete úgy vélte, a magyar programban felvázolt lépések megfelelő utat jelentenek az államháztartási hiány leszorításához.

A bizottság szerint mind rövid távon, mind a program későbbi éveire vonatkozóan továbbra is fennállnak kockázatok, ezért alapvető fontosságú, hogy Magyarország részletesen kidolgozza és szilárdan végrehajtsa a kilátásba helyezett szerkezeti reformokat.

A miniszterek azt kérik, hogy Magyarország szigorúan hajtsa végre a szükséges intézkedéseket a fenntartható csökkentési ütem biztosításához, illetve legyen kész pótlólagos intézkedésekre, ha azok szükségesnek bizonyulnak.

Fontosnak tartják azt is, hogy a tervezett reformokat a lehető leghamarabb dolgozzák ki és hajtsák végre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×