eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Bezár a kabai cukorgyár - a termelőket váratlanul érte a hír

Megszűnik a gyártás a kabai cukorgyárban, az Eastern Sugar Rt. már vissza is adta a termelési-értékesítési uniós kvótát. A termelőket meglepte a hír - mondta el az InfoRádiónak a Kaba Térségi Cukorrépatermesztők Szövetségének elnöke. Dominkó Sándor hozzátette: a gyár bezárása 400-500 termelőt, és 15 ezer hektár cukorrépa termőterület megszűnését jelenti.

A térség cukorrépatermesztőit megdöbbentette a hír, ugyanis arra számítottak, hogy mivel az ország egyik legmodernebb cukorgyáráról van szó, az öt működő gyár közül ez lesz az utolsó, amelyet bezárnak - mondta a Kaba Térségi Cukorrépatermesztők Szövetségének elnöke.

Dominkó Sándor hozzátette: úgy tervezték, hogy a következő évben még nagyobb területen termelnek cukorrépát, és az ehhez szükséges talajvizsgálatokat, talajmunkákat már el is végezték. Ezért is érinti ilyen érzékenyen a termelőket a hír.

Mindenképpen új növényre kell átállniuk

A szövetség elnöke szerint a kabai cukorgyár130 szerződő partnerrel áll kapcsolatban, de ez körülbelül 400-500 termelőt takar. Nekik mindenképpen más növény termelésére kell áttérniük, hiszen a többi gyárnak megvan a saját termelői köre - jelentette ki Dominkó Sándor.

A cukortermelés uniós reformja keretében jogosultak ők is 8 évig jogosultak lesznek a termékszerkezet átalakítását szolgáló kompenzációra, de - mint arra Dominkó Sándor rámutatott - ez akkor is járt volna nekik, ha nem zár be a cég. Mint mondta, ezt már idén is igénybe vették, az uniós reform miatti hatalmas árcsökkenés kompenzációjaként.

Még nem tudják, mihez kezdjenek

A földművelésügyi miniszter felvetése kapcsán, miszerint az érintett termelőknek a bioetanol alapanyagaként szolgáló kukorica termelésére lehetne átállniuk, Dominkó Sándor elmondta, hogy próbálnak tájékozódni a lehetőségről. Egyelőre azonban még nem döntöttek arról, mihez kezdjenek.

Gráf József a cukorgyár bezárásáról szóló hír kapcsán a távirati irodának azt mondta: amennyiben a tulajdonos ténylegesen a bezárás mellett dönt, úgy az agrártárca szándékai szerint termelői tulajdonú bioetanol üzemet létesítenének Kabán. A tulajdonszerzést az állam kedvezményes hitellel segítené.

A kabai gyár tulajdonosa kivonul Kelet-Európából

A kabai gyár tulajdonosa a brit Tate & Lyle Plc cukor- és édesítőszer-gyártó csoport a holland Eastern Sugaron keresztül. A cég öt cukorrépa feldolgozójának bezárásával kivonul a kelet-európai termelésből az EU cukor-ártámogatásának csökkenése miatt - jelentették be kedden.

Az Eastern Sugar Csoport közleménye szerint azonban bezárás a feltétele, hogy kérvényt nyújtsanak be az EU szerkezetváltási alapjához, és azt el is fogadják.

Jön a megoldás-csomag

"Ma megkezdtük a tárgyalásokat dolgozóinkkal, cukorrépa beszállítóinkkal és a többi üzleti partnerünkkel annak érdekében, hogy a mindenki számára lehető legelőnyösebb megoldás-csomagot dolgozzuk ki a felmerülő helyzetek kezelésére" - idézi a közlemény Matthew Trillinget, az Eastern Sugar Csoport vezérigazgatóját.

A vezérigazgató ígéretet tett arra is, hogy segítséget nyújtanak partnereiknek abban, hogy új területek felé nyithassanak a jövőben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×