Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mennyit is kell majd fizetni járulékként?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szeptember 1-jétől életbe lépő adóváltozások között szerepel az is, hogy a minimum járulékalap 125 ezer forint, azaz elvárás, hogy minimum ennek megfelelő járulékot fizessenek be a munkáltatók, igaz, rögtön ott van az ez alól való felmentés lehetősége is.

A szeptember 1-ejétől módosuló társadalombiztosítási törvény elvárja a foglalkoztatóktól, vállalkozóktól, hogy legalább 125 ezer forint után fizessenek járulékot, ezt nevezi a jogalkotó minimum járulékalapnak.

Félreértésre adott okot azonban, hogy ezen óhaj után ott van rögtön a felmentés lehetősége is a törvény szövegében.

Mindössze adminisztratív szabályoknak kell megfelelni. Sokan viszont attól tartanak, hogy adóvizsgálat a következménye egy ilyen bejelentésnek.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke azt mondta: valóban van egy mondat a törvénymódosításban, hogy az adóhatóság ellenőrizheti ezt, különös tekintettel a vállalkozói jövedelmekre. Ennek azonban - Vadász Iván - szerint nincs értelme, mert az adóhatóságnak ez a dolga.

Az elméletileg lehetséges vizsgálatnál azonban sokkal fontosabb tudni azt a cégvezetőknek, hogy ha - tartva az adóellenőrzéstől- csak a magasabb járulékot fizetik meg, akkor a munkavállalóra eső magasabb adókat is nekik kell állni.

És azon már csak a munkavállaló bosszankodhat, hogy a magasabb járulékfizetésnek nincs semmilyen ellentételezése, azaz például a táppénz sem lesz magasabb, mert azt nem a járulék, hanem a tényleges jövedelem határozza meg.

Vadász Iván felhívta a figyelmet arra is, hogy több mint 75 ezer vállalkozás már elektronikus úton, havonta minden biztosítottról küld adatot, azaz ők már teljesítik ezt a bejelentést idén májustól, ráadásul jövőre az összes vállalkozásnak kötelező ugyanezt megtennie, vagyis okafogyottá vált ez a bejelentési kötelezettség.