eur:
392.63
usd:
366.46
bux:
66796.85
2024. április 26. péntek Ervin

Mennyire volt szélsőséges az idei nyár?

A szélsőséges forróság és szárazság mellett több hidegrekord jellemezte az idei nyarat.

A március 15-ei hóvihar, majd a nyár eleji történelmi magasságú árvíz után kiemelkedően napfényes volt az idei nyár - mondta az InfoRádiónak Lakatos Mónika a meteorológiai szolgálat éghajlati szakértője, aki hozzátette: a mostani nyár a tizedik legmelegebb volt hazánkban az 1901 óta rögzített és feldolgozott adatok szerint.

Amint arról az Index is írt korábban, a nyári hónapokban hat melegrekord és - a hőhullámok közötti időszakban - három hidegrekord dőlt meg, ami azért is érdekes, mert ilyen rövid idő alatt soha nem dőlt meg ennyi hőmérsékleti csúcs. A három idei hőhullám az árvíz levonulását követően országos szárazságot hozott, ráadásul ezek a kimutatások szerint egyre gyakrabban előforduló hőhullámok egyre hosszabbak is - mondta Lakatos Mónika, aki hozzátette: egész nyár viszonylatában mintegy másfél fokkal melegebb volt az idei nyár, mint a sokéves átlag, amelynek értéke az 1971-2000-es periódus átlagértékét jelenti.

Az éghajlati szakértő hozzátette, hogy a tendenciák alapján Magyarországon a nyarak melegszenek legjobban, tehát - az ENSZ klímajelentése szerint az emberi tevékenység nyomán kialakult klímaváltozásnak köszönhetően - jövőre is forróságra számíthatunk a nyári hónapokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×