Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ingyenes méhnyakrák elleni oltás Tatabányán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ez évtől Tatabányán is ingyen juthatnak hozzá a méhnyakrák elleni védőoltáshoz a 13 éves lányok, a programban háromszázötvenen vesznek részt - mondta a város népjóléti bizottságának elnöke

Bereznai Csaba (Fidesz) tájékoztatása szerint a képviselő-testület 20 millió forintot szavazott meg az oltóanyagok beszerzésére, a Fidesz-frakció tagjai pedig saját képviselői keretükből 300 ezer forintot ajánlottak fel az összeghez.

A programot közbeszerzési eljárás előzte meg, amelyet a legkedvezőbb árajánlatot benyújtó vállalat nyert meg. A korosztályhoz tartozó mintegy háromszázötven lányt és szüleit hamarosan levélben tájékoztatják a méhnyakrák veszélyeiről, a megelőzés lehetőségeiről, az oltási programban való részvétel módjáról.

A méhnyakrák kialakulásáért a humán papilloma vírusok (HPV) felelősek, a HPV magas kockázatú törzsei okozzák a méhnyakrákos megbetegedések 70 százalékát. A szexuális úton terjedő vírus gyakori; a felnőtt nők 80 százalékát érinti élete folyamán. Magyarországon évente csaknem ezerkétszáz új méhnyakrák megbetegedést regisztrálnak, amely félezernél több nő halálát okozza. Becslések szerint az itthon megvizsgált nők nagyjából fele fertőzött a HPV-család valamely fajtájával. A szűréssel és az oltásokkal szinte teljes egészében megelőzhető ez a betegség.

Január 24-30. között rendezték meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet, amelyhez az idén több más, daganatos betegségekkel foglalkozó szervezet is csatlakozott, így a Nemzetközi Rákellenes Unió, az Európai Rák Szervezet és az Európai Rákellenes Ligák Szövetsége.