eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Holtbiztos tipp arra, hogyan lehet szerencsejátékot nyerni

Sikerült megoldani a rejtélyt, miképpen lehet biztosan megnyerni a kés-papír-olló játékot - legalábbis ezt hiszik azok a kutatók, akik kidolgozták a nyerő szisztémát.

Azt mindenki tudja, hogy a kő kicsorbítja az ollót, az olló elvágja a papírt, és a papír eltakarja a követ - van azonban a játéknak egy olyan pszichológiai eleme is, amire a legtöbben nem gondolnak, amikor íly módon akarnak eldönteni egy vitát.

A New Scientist című lap munkatársai találták meg a biztos tippet: ha valaki nyerni akar, akkor először az ollót kell választania! Méghozzá azért, mert a többség a követ kedveli leginkább - tehát a papírt választja, mert azt hiszi, hogy a másik is a követ favorizálja majd.

Vagyis az, aki az ollót választja, nagy eséllyel azonnal megnyeri a versenyt.

Tízmillió fontot hozott egyetlen menet

Ennek a stratégiának a helyessége egyébként egy alkalommal már bevált - és tízmillió fontos üzletet hozott a Christie's árverési háznak 2005-ben.

Történt, hogy egy japán műgyűjtő nem tudta eldönteni, melyik aukciós házon keresztül adja el egy impresszionista festményét: a Christie's vagy a rivális Sotheby's legyen-e a nyerő? Megkérte hát a két cég egy-egy képviselőjét, döntsenek a kés-papír-olló játékkal.

A Christie's vezetői összedugták a fejüket az alkalmazottakkal, hogy eldöntsék, milyen stratégiát vessenek be a játékban - és az igazgató 11 éves lányainak a tanácsára kezdő "tétként" az ollót választották.

A kislányok, akik a játék lelkes hívei, elmagyarázták a felnőtteknek, hogy "mindenki azt hiszi, a másik a kővel kezdi". A Sotheby's játékosára mindenesetre ez igaz volt - így elveszítette a párbajt, és az üzletet is.

Van egyébként más nyerő stratégia is a New Scientist szerint. "Lehet próbálkozni dupla blöffel is; közölje előre, mit fog választani - és tényleg válassza azt! Senki sem fogja elhinni, hogy igazat mond" - szól az egyik jó tanács.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×