eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rekordárért kelt el a veterán Rolls Royce - képpel és videóval

Két rekordot is megdöntött a világ legrégebbi, még működőképes Rolls Royce-a: az autó 3,5 millió fontért kelt el a londoni árverésen, márpedig ennyit sem ezért a típusért, sem 1905 előtt készült autóért soha senki nem fizetett.

A nyitott tetejű, kétüléses járműért 3,5 millió fontot (1,2 milliárd forintot) fizetett ki egy anonimitásához ragaszkodó brit gyűjtő - kétszer akkora összeget, mint amennyit az aukciós ház remélt.

Ez volt egyébként a negyedik autó, amelyet Charles Rolls és Henry Royce megépített, miután 1904-ben megkezdték a közös munkát. A járműnek összesen csak három - méghozzá nagyon gondos - tulajdonosa volt azóta, így az autó tökéletes állapotban maradt meg.

"Az új tulajdonosa akár azonnal beleülhetne, és elhajthatna vele. Csak fel kell kurblizni, meggyőződni arról, hogy az akkumulátorok életre keltek, egyesbe tenni a sebességváltót, és kész" - tette hozzá az aukciós ház járművekért felelős szakértője, Tim Schofield.

Az árat két telefonos licitáló verte fel, akik komoly csatát folytattak a későbbi győztessel - árulta el a Bonhams aukciós ház szóvivője.

A korábbi csúcstartó veterán autó, amelyet még 1905 előtt építettek, egy 1884-es De Dion Bouton volt; ez 1,76 millió fontért talált gazdára. A legdrágább Rolls Royce pedig egy 1912-es Silver Ghost dupla pullman limuzin volt, ezt 1,48 millió fontért ütötték le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×