Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rekordárért kelt el a veterán Rolls Royce - képpel és videóval

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két rekordot is megdöntött a világ legrégebbi, még működőképes Rolls Royce-a: az autó 3,5 millió fontért kelt el a londoni árverésen, márpedig ennyit sem ezért a típusért, sem 1905 előtt készült autóért soha senki nem fizetett.

A nyitott tetejű, kétüléses járműért 3,5 millió fontot (1,2 milliárd forintot) fizetett ki egy anonimitásához ragaszkodó brit gyűjtő - kétszer akkora összeget, mint amennyit az aukciós ház remélt.

Ez volt egyébként a negyedik autó, amelyet Charles Rolls és Henry Royce megépített, miután 1904-ben megkezdték a közös munkát. A járműnek összesen csak három - méghozzá nagyon gondos - tulajdonosa volt azóta, így az autó tökéletes állapotban maradt meg.

"Az új tulajdonosa akár azonnal beleülhetne, és elhajthatna vele. Csak fel kell kurblizni, meggyőződni arról, hogy az akkumulátorok életre keltek, egyesbe tenni a sebességváltót, és kész" - tette hozzá az aukciós ház járművekért felelős szakértője, Tim Schofield.

Az árat két telefonos licitáló verte fel, akik komoly csatát folytattak a későbbi győztessel - árulta el a Bonhams aukciós ház szóvivője.

A korábbi csúcstartó veterán autó, amelyet még 1905 előtt építettek, egy 1884-es De Dion Bouton volt; ez 1,76 millió fontért talált gazdára. A legdrágább Rolls Royce pedig egy 1912-es Silver Ghost dupla pullman limuzin volt, ezt 1,48 millió fontért ütötték le.