eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Húsz kiló kokainnal bukott le a futár

"Tisztában voltam a veszéllyel, de kellett a pénz" - ezzel védekezett az a 20 éves brit nő, akit Peruban tartóztattak le, mert 20 kiló kokaint próbált az országból kicsempészni.

A munkanélküli Rachel Franklinnak ötezer fontot (1,8 millió forintot) ígért egy banda, ha Nagy-Britanniába csempészi a szállítmányt, amelynek az utcai értéke eléri a negyedmillió fontot (88,6 milliárd forintot).

A rendőrség azonban lekapcsolta a nőt vasárnap a limai repülőtéren; a bűncselekményért akár 15 évet is kaphat.

Rachel nem nagyon rejtegette a kokaint; egy mici mackós hátizsákba tette, azt pedig a bőröndjébe. A megbízói ugyanis meggyőzték: gond nélkül átjut majd a vámon, nem kell aggódnia - mesélte sírva a cellájából telefonon.

Elismerte, hogy csak a pénz miatt vállalta a kábítószer csempészetet. "Egy munkanélkülinek az ötezer font nagy pénz. Tudtam, hogy ha elkapnak, akkor hosszú éveket töltök majd börtönben, de nem hittem, hogy lebukok" - vallotta be.

Azt is elismerte, hogy jobban meg kellett volna gondolnia a dolgot, mielőtt igent mond, és nem lett volna szabad vállalnia a veszélyt. Azzal győzték meg, hogy ha nyugodt marad, nem fognak rá ügyet vetni a vámosok. "Hibáztam, és magamon kívül senki mást nem okolhatok amiatt, ami történt" - mondta Rachel Franklin, akinek a limai brit nagykövetség nem tud ügyvédet fogadni, de az ügyét folyamatosan figyelemmel kísérik.

A követség azt tanácsolta a lánynak, hogy a perui körülmények miatt kérje majd, hogy a büntetését Nagy-Britanniában tölthesse le - ez attól függően lehetséges, hány évre ítélik.

A lány egyszerű turistavízummal érkezett Peruba november 15-én, és ha már ott járt, meg is nézte a történelmi nevezetességeket, például a Machu Pichut. "Úgy kellett viselkednem, mint egy átlagos turistának. A kábítószert az utolsó napon adták át" - mesélte Rachel, aki bűnösnek fogja vallani magát a bíróság előtt, mert abban bízik, hogy ha együttműködik a hatóságokkal, elkaphatják a bandát, és a büntetése is kevesebb lesz.

"Ha egyszer hazajutok, szeretném visszakapni a régi életemet. Talán segíthetek azoknak, akik hasonló helyzetbe kerültek, mert éppen olyan tapasztalatlanok és ostobák, mint amilyen én voltam."

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×