Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyszerűbb a gyermeket begyógyszerezni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre több a hiperaktív gyermek Nagy-Britanniában, legalábbis a gyógyszerrendelési adatok ezt mutatják. Az állam és a lakosság is évről évre egyre többet költ a viselkedési és koncentrációs zavarokkal rendelkező gyermekek gyógyszerezésére.

Egyes számítások szerint, ha a tendencia a jövőben sem változik, 2012-re 60 milliós lakosú szigetországban csaknem 101 millió fontot, azaz több mint 36 milliárd forintnak megfelelő összeget költenek el évente a hiperaktivitást kezelő készítményekre.

Sokan azonban kétségbe vonják, hogy szükség van-e minderre. Szerintük a gyógyszer többek számára a legegyszerűbb eszköz a viselkedési zavarok orvoslására.

Nagy-Britanniában jelenleg 600 ezer gyermekről gondolják azt, hogy hiperaktív, és jelenleg mintegy 24 millió fontot költenek a gyógyszerezésükre. Az összeg azonban évről évre többszöröződik.

Egy nemrég készült kutatás pedig azt is bebizonyította, hogy a hiperaktivitás ellen használatos gyógyszerek legfeljebb három évig fejtik ki jótékony hatásukat, utána azonban előnyeik elvesznek. Hátrányaik azonban megmaradnak: azok a gyermekek, akik éveken át szedték, testileg és szellemileg is kevésbé fejlődnek, mint társaik.

Manapság egyre többen mutatnak rá arra is: túl sok gyermeket bélyegeznek meg a hiperaktivitással, ráadásul nem feltétlenül kell gyógyszeres kezelést alkalmazni azoknál sem, akiknél fennáll a diagnózis.