eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Áldozatait szedi az agyevő amőba

Idén már világszerte hat halálesetet okozott a fürdőzés közben a szervezetbe kerülő naegleria fowleri. Az agyevő amőba kezdetben nyak- és fejfájást, majd lázat, két hét leforgása alatt pedig szinte biztos halált okoz. A CDC járványügyi központ attól tart, a globális felmelegedés következtében az elkövetkező években nőni fog az esetek száma.

A hvg.hu írásából megtudható, hogy a központi idegrendszert megtámadó naegleria fowleri szinte minden esetben halálos kimenetelű fertőzést okoz. A betegség tünetei először a merev nyak, fejfájás és a láz, amely később hallucinációkhoz, illetve viselkedésbeli zavarokhoz vezethet.

A legtöbb megbetegedést azoknál tapasztalták, akik medencében vagy édesvízi tavakban úsztak, búvárkodtak vagy vízi sportot űztek. Az érintettek főként egészséges gyermekek vagy fiatal felnőttek, és a fiúk körében tapasztaltak nagyobb gyakoriságot.

A fertőzés a vízzel az orrüregbe kerül, majd a szaglórendszeren keresztül a központig jut, ahol az amőbák gyakorlatilag felfalják a fertőzött agyat.

Szabadon élő amőba által okozott halálos megbetegedésről először 1965-ben számoltak be Dél-Afrikában, de mára már szinte valamennyi földrészről érkeztek megbetegedésekről szóló beszámolók; a naegleria fowleri Amerikában például 23 emberrel végzett 1995 és 2004 között.

Szerencsére, míg a fertőzött vízzel vagy talajjal való érintkezés gyakori, a megbetegedések nagyon ritkák. Az idei év hat tragikus esetéből három Floridában, kettő Texasban, a legutóbbi pedig szeptemberben Arizonában történt, a Havasu-tó mellett.

A CDC vízügyi betegségekkel kapcsolatos szakértője, Michael Beach szerint a naegleria fowleri hőkedvelő amőba, elszaporodását azonban a meleg mellett fokozhatja a víz klórtartalma vagy a megfelelő pH- és oxigénkoncentráció is.

Beach szerint felesleges az agyfaló amőba miatt pánikba esni. A diagnosztizált esetek száma ugyanis a vízzel érintkező emberek számához képest igen alacsony. Ami pedig a védekezést illeti, elég, ha az ember a fürdőzés közben bedugaszolja az orrát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×