eur:
389.46
usd:
361.7
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az élelmiszergyártók hadat üzentek a fogzománcnak

A kutatók szerint az élelmiszergyártók egyre több termékbe egyre több cukrot tesznek. Az eddig egészségesnek tartott reggeli gabonapelyhekben az elmúlt évtizedekben folyamatosan emelkedett a hozzá adott a fehércukor mennyisége. Az Inforádió által megkérdezett élelmiszermérnök azt javasolja: hagyjuk el a fehércukrot, és helyettesítsük mézzel, szőlőcukorral vagy csicsókával.

Egyre édesebb az életünk - az elmúlt években ugyanis az élelmiszergyártók egyre több cukrot adnak a termékekhez. A kutatók megállapították, hogy a reggeli gabonapelyhekben nem egész 30 év alatt majdnem a duplájára emelkedett a hozzáadott fehér cukor mennyisége.

Sőt, a teljes kiőrlésű kenyerekbe is több édesítő kerül, mint korábban. Így az egészségesnek mondott termékekről kiderül, hogy nem is annyira egészségesek.

A fehércukor az egész szervezetre komoly hatással van - mondta el az Inforádióban Tóth Gábor élelmiszermérnök.

Hozzátette: a cukor oldja a fogzománcot, irritálja a gyomrot. A szakember szerint a gyártók az emberek igényét szolgálják ki az egyre édesebb termékekkel.

Mint mondta: napjainkban erős kötődés alakult ki a cukros élelmiszerek iránt. Tóth Gábor azt javasolja, hogy mással tegyük édesebbé ételeinket: mézzel, szárított magvakkal, csicsókával.

A szakember szerint a barnacukor egy fokkal jobb, mint a fehér, de nem jelent valódi megoldást a problémára. Tóth Gábor hozzátette: a szervezetnek egyszerű cukrokra van szüksége, mint amilyen a szőlőcukor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.

Magyarics Tamás: nagy bajban a toryk, akár ötszáz tanácsi helyet is veszíthetnek

Nagyarányú munkáspárti győzelem várható az angliai helyhatósági választásokon, és ha nem történik valamilyen váratlan esemény, ugyanerre lehet számítani a későbbi parlamenti választáson is – mondta az InfoRádióban az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora. A külpolitikai szakértő szerint valószínűleg harmadszor is London polgármestere lehet Sadiq Khan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×