eur:
387.08
usd:
356.35
bux:
68611.27
2024. május 17. péntek Paszkál
Worried woman with credit card talking on smartphone indoors. Be careful - fraud
Nyitókép: Liudmila Chernetska / Getty Images

Felszámolták a maga nemében az egyik legnagyobb európai bűnszervezetet

Az Europol által támogatott közös nyomozás eredményeként lekapcsoltak egy széles körű, telefonos csalásra szakosodott európai bűnszövetkezetet. Thomas Strob, Baden-Württemberg tartomány belügyminisztere szerint valószínűleg az eddigi legnagyobb európai telefonos csalássorozatról van szó.

Az Europol közleménye szerint német, albán, koszovói, bosznia-hercegovinai és libanoni rendőrök tartottak házkutatásokat a bűnözői csoport telefonos központjaiban, amelyekből olyan megtévesztő hívások ezreit indították naponta, amelyek révén pénzt tudtak leemelni az átvert emberek bankszámláiról.

A hívásokat indító bűnözők a hívott fél távoli rokonának, banki ügyfélszolgálati vagy rendőrségi alkalmazottnak, illetve behajtócégek munkatársának adták ki magukat, és egyebek között nyereményszerzési lehetőséget ajánlva, nemfizetés esetére büntetés kilátásba helyezésével vagy adósságbehajtásra hivatkozva próbálták megszerezni a hívott emberek pénzét.

A Pandora fedőnevű nyomozás tavaly decemberben azután indult el, hogy a nyugat-németországi Freiburgban egy bank pénztárosa értesítette a rendőrséget, mert rájött, hogy

egy álrendőri átverés áldozata vett fel nála készpénzben 100 ezer eurót (38,9 millió forint).

Baden-Württemberg tartomány rendőrsége ezt követően kezdte el lehallgatni a Németországban működő call-centerek kimenő hívásait, és beazonosítani a hívások további lehetséges áldozatait. A tartományi belügyminisztérium közleménye szerint a nyomozásban több mint száz ember vett részt, akik először több mint 1,3 millió telefonhívás lehallgatásával és rögzítésével próbálták tetten érni az elkövetőket, majd a csalás veszélyére figyelmeztetve felvették a kapcsolatot a felhívott állampolgárokkal.

A nyomozók tájékoztatása szerint mintegy hatezer telefonhívás lehallgatásával sikerült megakadályozniuk a további csalásokat, legalább tízmillió euró (3,89 milliárd forint) értékben.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Mikor kezdhet növekedni a lakásépítések száma?

Mikor kezdhet növekedni a lakásépítések száma?

Bár az év fordulóján már az újraéledés határozott jeleit mutatta a hazai lakáspiac, a lakásépítések esetében még nem volt nyoma a kedvező fordulatnak. Ahogy korábban írtuk, 2024 első negyedében sokéves negatív rekordok dőltek meg a használatba vehető új otthonok számát és a közeljövő várható fejlesztéseit mutató építési engedélyeket illetően is. Az ezzel kapcsolatos területi különbségeket és a jövőben várható kilátásokat az OTP Ingatlanpont elemzése foglalta össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×