Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Végéhez közeledik Hagyó Miklós pere

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lassan a végéhez közeledik Hagyó Miklós pere. Az egykori szocialista főpolgármester-helyettest egyebek mellett hűtlen kezeléssel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség.

A BKV Zrt. vádban szereplő szerződéseinek anomáliáit ismertette perbeszédében az ügyész a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per keddi tárgyalásán.

Hagyó Mikós azért került bíróság elé, mert az ügyészség szerint a vezetésével működő 14 fős bűnszervezet 2008. augusztusáig több mint másfél milliárd forintos kárt okozott a BKV-nak. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője 2012 januárjában jelentette be a vádemelést.

"Hagyó Miklós közvetlen munkatársai jelentették a összekötő kapcsot a BKV egyes akkori vezetői irányában, akik végrehajtották azokat a kéréseket, amelyek révén jelentős vagyonvesztés következett be a BKV-nál. Ezalatt a 3 év alatt másfél milliárd forintot meghaladó vagyoni hátrány keletkezett ezzel a szerződéses kapcsolatrendszerrel összefüggésben a BKV-nál. De nemcsak a hűtlen kezelés a vád tárgya, mivel Hagyó Miklós vonatkozásában hivatali visszaélés, illetőleg hivatalos személyként elkövetett zsarolás bűntette is a vádirat részét képezi. Kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti, ha mindezt bűnszervezetben követi el valaki, akkor kettőtől 16 év."

A Kecskeméti Törvényszéken zajló per tárgyalásán Homonnai János ügyész azokról a gyors kifizetés érdekében visszadátumozott kommunikációs és marketingszerződésekről, illetve több esetben plagizált tanulmányokról beszélt, amelyekre a vádhatóság szerint a BKV-nak nem volt szüksége.

Az ügyész a tervek szerint csütörtökön fejezi be perbeszédet és indítványokat is tesz. A védői perbeszédek november 26-án kezdődnek és előreláthatólag december 21-ig tartanak - közölte Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró.

Hanganyag: Herczeg Zsolt