eur:
392.17
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

"Vigyetek vissza, és megölöm!"

Kettős ügynököt bíztak meg azzal, hogy ölje meg Robert Mugabe zimbabwei elnököt, de végül nem tette meg, hiába volt a lehető legközelebb a politikushoz.

Kevin Woods, amellett, hogy a zimbabwei Központi Hírszerző Szervezet vezető hivatalnoka volt, és gyakran találkozott Robert Mugabéval, a dél-afrikai titkosszolgálatoknak is dolgozott.

A férfi húsz évet töltött különböző zimbabwei börtönökben gyilkosságért, ötöt siralomházban, miután leleplezték. Amióta kegyelmet kapott, most beszélt először arról, milyen közel volt ahhoz, hogy az elnökkel is végezzen.

A dél-afrikai katonai hírszerzés tisztje, Gray Branfield őrnagy kérte fel, hogy tervezze meg a Mugabe elleni merényletet, és akkor ölje meg, amikor a politikus egy vásáron van Bulawayóban.

"Hogy őszinte legyek, Mugabe elnök meggyilkolása nagyon egyszerű lett volna. Én szerveztem meg azt is, mit tegyen a személyi testőrsége" - írta az egykori kettős ügynök önéletrajzában.

Az elnök kíséretével mindig a Kevin Woods által előre meghatározott útvonalon haladt, amelyet a férfi előre felderített, leellenőrzött, és megtervezett. Nem jelentett volna problémát számára elhelyezni egy bombát az út szélén, amely a levegőbe repíti Mugabét.

"Néhány méterrel lemaradtam volna, felrobbantom a bombát, és a kritikus pillanatban előrerohanok, hogy segítsek és megvédjem az elnököt. Én voltam a rangidős, így rögtön én vettem volna át a helyszín biztosítását, és én irányítottam volna a vizsgálatot. Nagyszerű fedezet lett volna" - tette hozzá a férfi.

Kevin Woods végül nem vállalta a feladatot. "Tudtam, milyen gonosz ember, nem jelentett volna számomra morális problémát végezni vele" - magyarázta.

Ugyanakkor - fűzte hozzá -, ő elsősorban az Afrikai Nemzeti Kongresszus ellen harcolt, így a zimbabwei elnök nem volt számára "törvényes" célpont.

Később aztán, amíg akasztására várt Zimbabwe egyik börtönében, átértékelte a helyzetét. "A halálsoron voltam, és azt mondtam: vigyetek vissza, és megölöm. Sok szenvedést akadályozhattam volna meg."

Ma már nem foglalkozik az egykori elnökkel. "Nem érzek iránta semmit. Nem szeretem, nem gyűlölöm. Szabad vagyok. Mugabe meg a saját börtönében ül, szögesdrót mögött, fegyveresek őrzik. Õ nem szabad. Nagyon örülök ennek. Fantasztikus dolog szabadnak lenni."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×