eur:
389.52
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Õrizetbe vették Zuschlag Jánost - képgaléria

Õrizetbe vették Zuschlag János szocialista politikust szerdán, miután a Kecskeméti Városi Ügyészségen kihallgatáson jelent meg. A Bács-Kiskun Megyei főügyész helyettese az InfoRádiónak azt mondta: a volt országgyűlési képviselőt most már bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítják és akár 20 év börtönbüntetést is kaphat.

A politikus büntetési tétele a minősítés változásával 5-től húsz évig terjedő szabadságvesztésre emelkedett. Ez már olyan súlyú fenyegetettség, amelynek esetén a szökés veszélyével számolni lehet, ezért vették őrizetbe a politikust, és indítványozni fogják a letartóztatását is - mondta el az InfoRádiónak Szabó Ferenc.

A Bács-Kiskun Megyei főügyész helyettese elmondta azt is, hogy arra utaló jeleket is tapasztaltak az eljárás során: Zuschlag János esetleg összebeszél a gyanúsított társaival. Azt nem tudta megerősíteni, hogy az ügyészség tervezi-e magasabb rangú politikusok meggyanúsítását, mert érintettségükre utaló adataik nincsenek.

A Bács-Kiskun megyei MSZP ügyvezető alelnökét, a párt volt országgyűlési képviselőjét és hét társát különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsította a megyei főügyészség.

A hatóságok szerint a fővárosi önkormányzattól, a Nemzeti Civil Alapprogramon keresztül, illetve a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumtól kaptak milliós támogatást azok az alapítványok és egyesületek, amelyek működését törvénytelennek véli a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A hatóság szerint 80 millió forint tűnt el.

Az ügyészek korábban kihallgatták Arató Gergelyt, az Ifjú Szocialisták Mozgalmának utolsó elnökét, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkárát, illetve feleségét, Kinisch Andrea fővárosi képviselőt is. Az InfoRádió úgy tudja: a gyanúsítottak listáján szerepel a Fiatal Baloldal zalai, Bács-Kiskun megyei és fővárosi elnöke is.

A politikus őrizetbe vételéről készített képeket megnézheti, ha ide kattint!Mindörökre távozzon a közéletből, akinek bűnössége bebizonyosodik a Zuschlag-üggyel kapcsolatban - jelentette ki Merker Dávid, az SZDSZ Új Generáció választmányának elnöke.

Mint mondta: az egész politikai ifjúsági szférára árnyékot vet az ügy, amely mindenképpen tisztázandó, hiszen olyan emberek kerültek szóba lehetséges érintettként, akik jelenleg is magas pozíciókat töltenek be.

Léderer András, az Új Generáció elnöke közölte: egyeztetésre hívják az öt parlamenti párt ifjúsági szervezetét október 17-ére, hogy közösen dolgozzanak ki javaslatot, amely biztosítja ezen szervezetek finanszírozásának átláthatóságát, a világos pénzkezelést, a forrásokat.

Az MSZP-nek nincs álláspontja

Az MSZP-nek egyelőre nincsen hivatalos álláspontja Zuschlag János őrizetbe vételével kapcsolatban. Simon Gábor választmányi elnök úgy fogalmazott: véleményükkel nem akarják befolyásolni az igazságszolgáltatást.

A szocialisták választmányi elnöke Zuschlag János őrizetbe vételével összefüggésben újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: ebben az ügyben is az a legfontosabb, hogy kiderüljön az igazság. Simon Gábor szerint ehhez biztosítani kell azt a feltételt, hogy az igazságszolgáltatás harag és részrehajlás nélkül, politikai és más értelemben semlegesen tegye a dolgát.

Hozzátette: ha bármilyen véleményük vagy állásfoglalásuk lenne az ügyben, akkor azzal inkább ártanának az igazságszolgáltatásnak abban, hogy a tényleges igazságra fény derüljön.

Mint mondta, ha meglesz a vizsgálat eredménye, az MSZP tudni fogja, hogy mi a szervezeti, morális és erkölcsi kötelessége.

A sajtótájékoztatót korábban az MSZP "Mit hoznak az új, európai szelek és kit fújnak el?" címmel, Újhelyi István, a párt alelnökének részvételével hirdette meg. Mint ismert, a mintegy 80 millió forintos csalási ügyben korábban már tanúként hallgatták ki Újhelyi Istvánt, az önkormányzati tárca szocialista államtitkárát.

Az InfoRádió kérdését, hogy a késő délelőtti órákban miért változott meg a tájékoztatót tartó politikus személye, Simon Gábor azt felelte: "úgy döntöttünk, hogy Orbán Viktor megérdemli azt, hogy az MSZP második tisztségviselője tartsa a tájékoztatót a beszéde kapcsán". Ezért állt ki, választmányi elnökként ő az újságírók elé. "Olyan fontos ügy, hogy az ellenzék vezére, egy önmagát kormányzati feladatokra alkalmasnak találó politikus mondatai kapcsán elmondjuk a véleményüket, hogy ez helyén való volt" - tette hozzá Simon Gábor.

Az MSZP választmányi elnöke ugyanis arról beszélt: tragikus, hogy Orbán Viktor nem veszi észre, az új európai szelek nem az ő és nem a populisták vitorláját fújják.

Újabb Tocsik-ügy

A Fidesz alelnöke szerint egy újabb Tocsik-ügy tűnt fel.

"Mintha a láthatáron egy újabb Tocsik-ügyet látnánk. Az újabb ügy szálai teljesen világosan Gyurcsány Ferenc dolgozószobájáig vezetnek" - fogalmazott Varga Mihály.

A Fidesz alelnöke emlékeztetett Ocsovai Tamásnak az ügyben tett tanúvallomására. Ocsovai, aki a Gyermek-, Ifjúsági és Sport Minisztériumban Gyurcsány Ferenc minisztersége alatt volt helyettes államtitkár, arról beszélt, hol és milyen körülmények között osztották fel a támogatásra szánt pénzeket.

Varga Mihály azt mondta, a Fidesz számára egy a fontos: bármilyen magas rangú szocialista politikus is van ebben az ügyben, teljes és alapos kivizsgálás legyen.

"Akármelyik szocialista politikus felelősségét kell megállapítani, a vizsgálat terjedjen ki minden érintett személyre. Tárják fel ennek az ügynek minden szálát" - közölte a fideszes politikus.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×