eur:
389.44
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Voting box and election image,election. Getty Images
Nyitókép: krisanapong detraphiphat/Getty Images

Nem lehet "hazaszavazni" a választásokon

A június 9-ei önkormányzati választáson átjelentkezéssel szavazók nem a lakóhelyük, hanem a tartózkodási helyük jelöltjeire szavazhatnak, ez pedig azt jelenti, hogy az országgyűlési választással ellentétben nem lesznek "utazó voksok".

Az országgyűlési választáson a választópolgároknak lehetőségük van tetszőleges magyarországi településre átjelentkezni, hogy ott szavazzanak. Ekkor a választó annak ellenére, hogy nem a lakóhelyén szavaz, a lakóhelye szerinti választókerület jelöltjeire voksolhat, ugyanis a választás előtt eljuttatják a szavazólapját az átjelentkezéssel szavazásra kijelölt szavazókörbe.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán azonban a választópolgár csak a tartózkodási helyére jelentkezhet át, és csak akkor, ha a tartózkodási helyet a választás kitűzése előtt 30 nappal - a június 9-ei voksolás esetében február 11-ig - létesítette. Az önkormányzati választáson az átjelentkezéssel szavazás további feltétele, hogy a tartózkodási helyet a szavazás napjáig ne szüntesse meg a választópolgár, érvényessége legalább a választás napjáig tartson.

A választópolgárnak május 31-éig kell kérnie, hogy választójogát a tartózkodási helye szerinti településen gyakorolhassa. Eddig több mint 6 ezer választópolgár jelentkezett át tartózkodási helyére,

2019-ben az önkormányzati választáson 29 130-an, az európai parlamenti (EP) választáson 97 618-an szavaztak átjelentkezéssel.

Az önkormányzati választáson nincsenek az országgyűlési- és EP-választáson megszokott, az átjelentkezőknek kijelölt szavazókörök, ugyanis az átjelentkezés csak a bejelentett tartózkodási hely szerinti szavazókörben lehetséges. Emiatt a kórházban tartózkodók, a fogvatartottak most nem gyakorolhatják szavazati jogukat az önkormányzati választáson (kivéve azt a különleges esetet, ha a választópolgár lakóhelye vagy tartózkodási helye ugyanabban a szavazókörben van, ahova a kórház vagy büntetés-végrehajtási intézet is tartozik).

A választó átjelentkezés esetén is igényelhet mozgóurnát, ha

  • egészségi állapota miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, és
  • a mozgóurnát a bejelentett tartózkodási helyére, vagy azzal azonos szavazókörbe tartozó egyéb címre kéri.

Az átjelentkezés lehetősége nyitva áll a nemzetiségi választópolgárok számára is, azzal a további megkötéssel, hogy amennyiben a választó olyan településre jelentkezik át, ahol az adott nemzetiségnek nincs települési vagy területi szintű választása, akkor elesik a lehetőségtől, hogy a települési szintű vagy területi szintű nemzetiségi önkormányzat jelöltjeire szavazhasson.

Az európai parlamenti képviselők választásán azonban a választópolgár korlátozás nélkül átjelentkezhet más magyarországi településre, ebben az esetben az átjelentkezéssel szavazóknak kijelölt szavazókörben adhatja le voksát az EP-választáson, de ebben az esetben nem fog kapni az önkormányzati választáshoz kapcsolódó szavazólapot. Az EP-választásra más településre átjelentkezők a lakóhelyük szerinti szavazókörben azonban szavazhatnak az önkormányzati választáson.

Az átjelentkezett választópolgárok - akár tartózkodási helyükre, akár más településre jelentkeztek át - EP-s szavazólapjai sem "utaznak",

mivel az EP-választáson Magyarország egésze alkot egy választókerületet, így a szavazatok megszámlálása lehetséges abban a szavazókörben, ahol a választópolgár szavazott.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×