Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vigyázat, bírságolnak a buszmegállókban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy kétszáz embert kaptak megállóban dohányzáson idén a közterület-felügyelők - írja a Magyar Idők.

Sokan dohányozva, a csikkeket eldobálva várakoznak a fővárosi közösségi közlekedési eszközök megállóiban. A szabálysértők közül – mint az a hatóság tájékoztatásából kiderül – még mindig kevesen járnak úgy, mint az a mintegy kétszáz ember, akit idén eddig rajtakaptak a dohányzási tilalom megszegése miatt a közterület-felügyelők.

A Fővárosi Önkormányzat rendészeti igazgatósága a Magyar Időkkel közölte: adataik szerint ebben az évben tizenötször többen gyújtottak rá tiltott helyen Budapesten, mint két évvel ezelőtt: amíg 2015-ben csupán 14 alkalommal, addig idén eddig 206 alkalommal kellett helyszíni bírságot kiszabniuk, ami valamivel több, mint másfél millió forintjába került a törvényt sértő dohányosoknak.

A nem dohányzók védelméről szóló törvény módosítása 2012 januárjában lépett hatályba. A renitensekre egészségvédelmi bírság szabható ki, amelynek összege – a dohányzással összefüggő tilalmak, korlátozások megsértése esetén – 20 ezertől 50 ezer forintig terjedhet. A törvény drasztikus változást jelentett, a dohányosok kiszorultak a közforgalmú intézményekből: a szórakozó- és vendéglátóhelyekről, a munkahelyekről, közlekedési eszközökről, a megállókból, az aluljárókból és a játszóterekről is. Az iskolák épületében teljesen megszüntették a kijelölt dohányzóhelyet, a dohányzás az intézmények környékén is tilos.