eur:
392.93
usd:
366.23
bux:
66814.5
2024. április 26. péntek Ervin

Nem mindenben enged a Tesco - a nap hírei

Tárgyalást ajánlott valamennyi lehetséges koalíciós partnernek Angela Merkel német kancellár. Aláírta az új ukrán oktatási törvényt Petro Porosenko államfő. Ajánlatot tett a listás helyek elosztására az MSZP, lehetséges szövetségeseinek többsége azonban ezt elutasította. A nap legfontosabb hírei szeptember 25-én.

Tárgyalást ajánlott valamennyi lehetséges koalíciós partnernek Angela Merkel kancellár, a jobbközép CDU elnöke egy nappal a szövetségi parlamenti választás után. A bajor testvérpárt CSU vezetője, Horst Seehofer bejelentette, hogy előbb a pártszövetségen belül kell egyeztetni. Az eddigi koalíciós társ szociáldemokraták a történelmi vereséget jelentő 20 százalékos eredmény után továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy a következő ciklust ellenzékben töltik el, de Angela Merkel velük is keresi a tárgyalás lehetőségét. A Zöldek és az FDP részéről egyaránt megerősítették, hogy hajlandóak tárgyalni a kormányzati együttműködés lehetőségeiről.

Aláírta az új ukrán oktatási törvényt Petro Porosenko államfő. A nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását korlátozó jogszabályt szeptember 5-én fogadta el a kijevi parlament, és komoly tiltakozásokat váltott ki az országban és külföldön, köztük Magyarországon, Romániában és Lengyelországban is. Az érintett nemzeti kisebbségek szervezetei úgy vélik: a módosítás sérti Ukrajna alkotmányát, továbbá nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit.

A listás helyek felét felajánlották a szocialisták lehetséges szövetségeseiknek, de az érintett pártok többsége ezt elutasította. Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt mondta, hogy a közvéleménykutatások eredményei alapján számolták ki, melyik szervezetnek hány helyet juttatnának. Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője azt mondta, hogy pártja várhatóan elutasítja az indítványt, bár még a párt vezető testülete nem alakította ki álláspontját. Az Együtt egyáltalán nem akar egy ellenzéki listát. A Momentum önállóan akar indulni. A Demokratikus Koalíció közleményében azt hangsúlyozta: nincs új elem Botka László javaslatában. A Párbeszéd hajlandó a tárgyalásra, a liberálisok szerint is jó tárgyalási alap, amit Botka László letett az asztalra.

A legkisebb bér emelésére kész, létszámügyben viszont nem enged a Tesco. A cég már elküldte a szakszervezeteknek álláspontját és a kért jelentést a létszámról. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke az Inforádiónak elmondta, hogy a dokumentumokból az derül ki, hogy a legkisebb keresetű munkavállalók bérét a követeléseknek megfelelően megemelnék. Ugyanakkor több fontos kérdésben továbbra sincs megegyezés. A tárgyalásokat jövő hétfőn folytatják, addig nem lesz sztrájk.

2019 nyarára elkészülnek a Budapest-Balaton kerékpárúthoz kapcsolódó fejlesztések, így a fővárosból kerékpáron is el lehet majd jutni a Balatonra. A kerékpározásért felelős kormánybiztos beszélt erről Velencén, ahol bemutatták a Velencei-tó kerékpáros forgalmát számláló berendezést. Révész Máriusz elmondta, hogy a 110 kilométeres Budapest-Balaton bicikliút tervei 2-3 héten belül készen lesznek. A pontos költségek még nem ismertek, de vélhetően 8-10 milliárd forintba fog kerülni.

Az uniós ügyekért felelős államtitkár szerint nincs Magyarországnak elmaradása a migráció kezelésével kapcsolatos kiadások területén. Takács Szabolcs, az általános uniós ügyekkel foglalkozó uniós miniszteri tanács ülése után Brüsszelben ugyanakkor arról is beszélt: adóssága más országoknak van Magyarországgal szemben. Hozzátette: a migráció kezelésének egyik legfontosabb feladata az okok minél hatékonyabb kezelése az unión kívüli partnerországokkal való együttműködés erősítésével. 

Jogerősen felmentették a volt titkosszolgálati vezetőket az úgynevezett kémperben. Szilvásy György volt titkosszolgálati minisztert, Galambos Lajost és Laborcz Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóit és egy civilt kémkedéssel és bűnpártolással vádolták. Sajtóhírek szerint orosz titkosszolgálati behatolás és adatszerzés történt a Gyurcsány-kormány idején. A vádlottak tagadták bűnösségüket. A kémper államtitok miatt mindvégig zárt ajtók mögött zajlott, csupán az bírósági határozatok rendelkező része volt nyilvános.

Az első jelentések szerint 78 százalékos részvételi arány mellett zajlott le az iraki Kurdisztán függetlenségéről szóló népszavazás. A referendum előzetes eredményeit várhatóan kedden teszik közzé, míg a hivatalos eredményekre három napon belül lehet számítani. Az észak-iraki autonóm Kurdisztán és kurdok lakta egyéb térségek függetlenségéről a bagdadi vezetés szembenállása mellett és nemzetközi nyomás ellenére kezdeményeztek népszavazást.

Forgalomlassító megmozdulásokkal és az olajfinomítók blokádjával tiltakoztak a francia fuvarozók a hétvégén hatályba lépett munkajogi reform ellen. A kamionosok a rendeletek teljes visszavonását követelik. A megmozdulás sem a közlekedésben, sem az üzemanyag-ellátásban eddig nem okozott nagyobb gondokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×