Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lázár: a British Múzeum is beszáll a Pannon térség feltérképezésébe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tudomány szempontjából is óriási lehetőségnek nevezte a Seuso-kincsek második hét darabjának visszaszerzését a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Azt is elmondta, hogy a British Múzeummal közösen eddig nem látott alaposságú kutatómunka indulhat a Pannon térség feltérképezésére.

Itthon a Seuso-kincsek

Hét év szívós munka előzte meg a Magyarországról elkerült, 14 darabos nemzeti kincs visszaszerzését, amelyre 43,5 millió eurót áldoztak - mondta Lázár János. 

A "kincsvadászat" nem marad ennyiben, ugyanis sokan hisznek abban, hogy a legjelentősebb római kori lelet sokkal nagyobb és további darabok is előkerülhetnek. A kormány minden bejelentést megvizsgál - közölte.

Startol a vizes vb

 A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Magyarország soha nem rendezett akkora sportversenyt, mint amekkora a pénteken kezdődő vizes világbajnokság lesz.

Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy Magyarország Mexikó visszalépése után "beugróként" rendezi meg a világbajnokságot.

A miniszter közölte, Magyarország új létesítmények megépítésével és számos felújításával készült a sporteseményre. Az új létesítmények megépítésére és a magyar vizes sportok támogatására mintegy 85 milliárd forintot költöttek - tette hozzá.

Védik a minőségi élelmiszereket

A kormány 20 pontos akciótervet fogadott el a magyar élelmiszerek minőségére vonatkozóan - közölte Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint az intézkedések arról szólnak, hogy az embereknek hogyan lehet jó minőségű élelmiszereket biztosítani és megvédeni őket attól, hogy a multinacionális cégek rossz minőségűeket adjanak el nekik.

A kormány hatósági tájékoztatási, tudatformáló és ellenőrző munkát indít, hogy érdemben javuljon az élelmiszerminőség - fejtette ki a tárcavezető.

Fontosnak tartotta a magyar élelmiszerek népszerűsítését, kiemelve, hogy az elmúlt hét évben 30-ról közel 60 százalékra nőtt a magyar termékek aránya a kiskereskedelmi forgalomban.

Bővül a Kisfaludy-program

A Dunakanyar, Debrecen és Hortobágy térsége is részesülhet a 2019 és 2030 között megvalósuló Kisfaludy turisztikai fejlesztési programból - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János emlékeztetett arra, hogy a nemrégiben meghirdetett háromszázmilliárd forintos program eddig a Balatonra, a Fertő-tóra és a tokaji borvidékre terjedt ki. Ehhez csatlakozik most a három másik régió - közölte.

Vitás kérdések az EU-val

Lázár János szólt arról is, hogy a magyar kormánynak mintegy két tucatnyi vitás ügye van az az EU-val, az Európai Bizottsággal.

Ez normális mennyiség, az ügyek számát tekintve Magyarország a tagállamok között a középmezőnyben van - mondta.

Szerinte olyan ügyekről van szó, amelyek több évtizedre meghatározzák az ország sorsát, például a bevándorlás vagy a föld kérdése.