eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az LMP lépett a CEU-ügyben - a nap hírei

A miniszterelnök szerint minden feltétel adott a sikeres magyar-grúz gazdasági együttműködéshez. Nem döntött a kilenc évfolyamos általános iskoláról, sem a középiskolai felvételik átalakításáról a kormány - közölte az oktatási államtitkár. Benyújtotta a felsőoktatási törvény módosítása elleni beadványát az Alkotmánybírósághoz az LMP. A nap legfontosabb hírei április 21-én.

A miniszterelnök szerint minden feltétel adott a sikeres magyar-grúz gazdasági együttműködéshez. Orbán Viktor Tbilisziben a magyar-grúz üzleti fórumon hangsúlyozta: a grúz kormány hasonló programokat, reformokat valósít meg, mint Magyarország a közelmúltban.

A kormány nem döntött sem a kilenc évfolyamos általános iskoláról, sem a középiskolai felvételik átalakításáról- közölte az oktatási államtitkár a sajtóban megjelent hírekre reagálva. Palkovics László azt mondta: a szakmai vitát a következő időszakban zajlik majd. A Nemzeti tanterv átalakításáról az államtitkár azt mondta: a kabinet felülvizsgálná a tanítási szünetek elosztását és újragondolná az egész-napos iskolát.

Benyújtotta a felsőoktatási törvény módosítása elleni beadványát az Alkotmánybírósághoz az LMP. Szél Bernadett, társelnök kifejtette: a párt tartalmi és formai okok miatt is alkotmányellenesnek ítéli a felsőoktatási törvény módosítását. A beadványt szocialista, jobbikos és független parlamenti képviselők is támogatták. Közben amerikai szenátorok egy csoportja levelet küldött a miniszterelnöknek, amiben felszólítják Orbán Viktort, hogy találjon elfogadható megoldást a CEU budapesti működésének folytatására.

Az egészséges étkezés népszerűsítésére írt ki pályázatot iskoláknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Novák Katalin, a családi ügyekért is felelős államtitkár szerint a pályázatra iskolai alapítványok jelentkezhetnek május 19-étől, a keretösszeg 6,8 milliárd forint.

A Munka törvénykönyve tervezett módosításainak hatására hívta fel a figyelmet az MSZP-alelnöke. Gúr Nándor elmondta: a munkaidő-szervezésről szóló kormánypárti javaslat szerint a dolgozók akár 400-500 óra munka elvégzésére lennének kötelezhetők túlórapótlékok nélkül.

A rendkívüli időjárás miatt több út továbbra is járhatatlan, számos település nem, vagy csak részben megközelíthető - közölte a rendőrség. Négy megyében összesen hét út továbbra is járhatatlan. Még mindig nincs áramszolgáltatás Vas megy több településén. Ezeken a településeken folyamatos a rendőri jelenlét.

Belgiumban jelentkezett a rendőrségen és tisztázta magát a párizsi merénylet miatt körözött férfi. Az illetőnek nincs köze a merénylethez. A francia hatóságok az esti támadás után lelőtték az elkövetőt, aki tüzet nyitott egy rendőrbuszra Párizs belvárosában. Egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsebesült. A merénylet elkövetését az Iszlám Állam terrorista szervezet vállalta magára.

A törökországi népszavazás érvénytelenítését kérelmezte a legfelsőbb bíróságnál a legnagyobb török ellenzéki párt. Korábban más pártok a Legfőbb Választási Tanácshoz fordultak hasonló kérelemmel. A nem hivatalos adatok szerint a szavazók szűk többsége igennel voksolt az alkotmánymódosításra, amelynek értelmében megszűnne a miniszterelnöki tisztség, hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×