eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Előrehozott választások lesznek június 8-án Nagy-Britanniában - a nap hírei

Előrehozott választások lesznek június 8-án Nagy-Britanniában - a nap hírei

Javított Magyarország növekedési előrejelzésén a Nemzetközi Valutaalap. Narancs riasztást adott ki több megyére a meteorológiai szolgálat a várható eső és a viharos szél miatt. Hírösszefoglaló

Előrehozott választásokat tartanak június 8-án Nagy-Britanniában - jelentette be a kormányfő. Theresa May indoklásában elengedhetetlennek nevezte a politikai egységet a brit uniós kilépés feltételeiről folytatandó tárgyalásokhoz (cikkünk itt olvasható). Úgy vélte: csak a választással lehet garantálni a következő évek stabilitását és biztonságát az országban. Az Egyesült Királyságban legközelebb 2020-ban lettek volna választások. Az előrehozott voksolás kiírásáról várhatóan már szerdán szavaz a londoni képviselőház.

Javított Magyarország növekedési előrejelzésén a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF az idei évre a korábbi 2 és fél százalék helyett 2,9 százalékos, jövőre pedig 3 százalékos növekedést vár. A valutaalap Magyarországon a korábban várt 1,9 százalékos éves idei inflációt 2 és fél százalékosra emelte, jövőre 3,3 százalékos inflációt vár. Az IMF 2017-es világgazdasági növekedési előrejelzését 3 és fél százalékra növelte a 2016 októberi 3,4 százalékos becsléséről. A világ régióira, az olajárra és más mutatókra vonatkozó előrejelzés részleteit itt olvashatják.

Összesen 500 fővel, 1800-ra növelte alkalmazottai létszámát budapesti szolgáltató központjában India legnagyobb informatikai vállalata. A Tata Consultancy Services újabb 5 ezer négyzetméternyi irodaépülettel is bővült. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy az Ázsia legnagyobb szoftverfejlesztőjének számító cég már 34 nyelven nyújt szolgáltatásokat a világ vezető informatikai vállalatai számára Magyarországról.

Engedélyezte az első nemzeti otthonteremtési közösség működését az MNB. A Magyarországon működő alap tőkéje 100 millió forint. A parlament 2016 márciusában fogadta el a nok-törvényt. A jogszabály szerint a közösségekhez csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak egy meghatározott összeg befizetésére. Ezeket csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani, amelynek szerződéses értéke 10 millió és 40 millió forint között lehet. Az sorsolással vagy licittel dől el, hogy ki, mikor jut lakáshoz. A megtakarításon felül hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi a szerencsés tagoknak. Az első ilyen szervezetről itt írtunk.

A kormánytagok 3 pillérből álló, úgynevezett "D-típusú átvilágítását" szeretné elérni a Jobbik. A párt tájékoztatása szerint az eddiginél szigorúbb nemzetbiztonsági átvilágítás, a családtagokra és a szűkebb környezetre kiterjesztett pénzügyi-vagyoni vizsgálatot és elmeorvosi vizsgálatot írna elő a kormány tagjainak. Vona Gábor pártelnök indoklása szerint erre azért lenne szükség, hogy a mindenkori kormányt semmilyen irányból ne lehessen zsarolni.

Támogatta a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt kinevezését az Országgyűlés gazdasági bizottsága. A jelölt Süli János, Paks polgármestere korábban 31 éven át dolgozott a paksi atomerőműben, és volt a létesítmény vezérigazgatója is. Tudósításunk itt olvasható, hallható.

24 órás sebességellenőrzéssel próbálja kiszűrni a gyorshajtókat a rendőrség. Az európai akció, az úgynevezett Speedmarathon szerda reggel 6 órától csütörtök reggel 6 óráig tart. Az európai kezdeményezésére indult kampány célja, hogy tudatosuljon a közlekedőkben a sebességtúllépés veszélye. Az ellenőrzés ideje alatt valamennyi fix telepítésű és mobil traffipax működni fog. A helyszínek listája a rendőrség honlapján megtalálható.

Több megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a Meteorológiai Szolgálat az erős szél és a várható eső miatt. Az ország keleti felén jelentős, 20 millimétert meghaladó csapadékra kell számítani szerdán, az Alföldön pedig átlagban 30 milliméternél is több eső hullhat. Narancs riasztás érvényes, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére, további kilenc megyében köztük Pest megyében és a fővárosban elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben a várható jelentős mennyiségű eső miatt. A viharos szél miatt Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyében lesz másodfokú figyelmeztetés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×