Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vigyázzon, csúszik!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Országszerte többfelé jegesek, csúszósak az utak. Az ónos eső miatt már péntek este is több baleset történt. A rendőrség minden közlekedőtől fokozott figyelmet kér.

A csúszóssá vált utak miatt rendkívül sok sérülthöz riasztották a mentőket - közölte szombat délelőtt az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

Győrfi Pál azt írta: Budapesten a délelőtti órákig már több mint kétszáz esetben kellett ellátniuk a csúszós úton eleső, zömében idős embereket, akik általában töréseket szenvedtek.

Felhívta a figyelmet, hogy az előrejelzések szerint továbbra is készülni kell arra, hogy az utak, a járdák, a lépcsők jegesek lehetnek, csúszhatnak. Emiatt a gyalogosoktól is fokozott figyelmet kérnek, a ködös, rossz látási viszonyok miatt pedig az autóval közlekedőket még óvatosabb vezetésre kérik - tette hozzá.

csúszós

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggeli figyelmeztetése szerint az ónos eső veszélye miatt Budapesten és Pest megyében, valamint Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas, és Veszprém megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat közölte, hogy továbbra is bárhol lehet ónos szitálás, hószállingózás. Késő délután, este észak, északnyugat felől gyenge csapadék érkezik. Este kisebb mennyiségben (várhatóan 1 milliméter alatt) az Észak-Dunántúlon eső, ónos eső, a középső-északi országrészben (Pest, Nógrád és környezete) ónos eső, havas eső valószínű. Kis mennyiségű ónos csapadék, fagyott eső késő este keletebbre is lehetséges (az Alföld középső tájain, sz Északi-középhegység középső részén). Az északkeleti megyékben késő este kisebb havazás, hószállingózás valószínű, de többnyire 1-2 centiméternél kisebb mennyiségben - tették hozzá.

A rendőrség honlapján felhívta a figyelmet, hogy eső, ónos eső, fagyott eső, havas eső miatt lefagyott útburkolatokra, csúszós útszakaszokra kell számítani. A csúszóssá vált útszakaszok miatt már péntek este több baleset történt - írták.

Budapest több kerületéből is jeges utakról érkeztek bejelentések Elsősorban a II., IX., a XI., a XIV., a XVIII., a XIX., a XX. és a XXIII. kerületekben kellett az éjszaka folyamán fagyos, csúszós útburkolatra számítani.

A folyamatos síkosságmentesítés ellenére éjszaka ónos eső nehezítette a közlekedést Budaörs, Páty, Pilisvörösvár, Perbál, Piliscsaba és Pilisszántó térségében és a 10-es számú főút Pest megyei szakaszán.

Aszód, Bag, Tura, Máriabesnyő, Szada és Mogyoród útjain és Vác térségében is csúszott az útburkolat a 2-es számú főúton és az M2-es autóúton egyaránt. Kisoroszi, Nagymaros és Verőce útjai nehezen voltak járhatók.

Szentendre térségében Budakalászon, Pomázon, Pilisszentkereszten és Dobogókőn kellett csúszós utakra számítaniuk a járművezetőknek, míg a Ráckevei Rendőrkapitányság illetékességei területén Kiskunlacháza és Ráckeve útjai váltak csúszóssá - olvasható a police.hu-n.