eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fordulat a Questor-perben

Kizárta a bíróság az egyik szakértőt a Questor-perből elfogultság miatt. A Fővárosi Törvényszék szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: mindez nem befolyásolja az eljárást.

A Fővárosi Törvényszék csütörtöki tárgyalásán kizárta az ügyből a nyomozás során kirendelt, az igazságügyi szakvélemény elkészítésében társszakértőként résztvevő adó-, járulék- és könyvszakértőt - mondta el az InfoRádiónak a Fővárosi Törvényszék szóvivője.

Póta Péter utalt arra, hogy a nyomozó hatóság 2015. július 7-én rendelt ki az ügyben igazságügyi adó-, járulék- és könyvszakértőt. A kirendelt szakértő 2016. szeptember 7-én kérte – a vizsgálat terjedelmére figyelemmel – további igazságügyi szakértő bevonását együttes szakvélemény készítése céljából, amelyet a nyomozó hatóság engedélyezett. A két szakértő közel 50 kötet terjedelmű együttes szakértői véleményt készített, amelyet 2015 októberében bocsátottak a nyomozó hatóság rendelkezésére.

A vádhatóság az ügy tárgyalása során a szakértői vélemény ismertetését indítványozta, a Fővárosi Törvényszék azonban indokoltnak találta a szakértők tárgyaláson történő meghallgatását, ezért a tárgyalásra idézte őket.

A szakértők kihallgatásának megkezdése előtt adat merült fel arra vonatkozóan, hogy a szakvélemény elkészítésében részt vevő egyik szakértő a Kvantál Zrt.-vel, a büntetőeljárásban sértetti pozícióban lévő Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. felszámolójával jogviszonyban áll. A törvényszék beszerezte a vonatkozó iratokat, amelyek alapján megállapította, hogy az ügyben eljáró szakértő könyvvizsgálóként 2011. december 1. óta valóban megbízásos jogviszonyban áll a sértetti céget képviselő felszámoló társasággal.

A büntetőeljárási törvény meghatározza a szakértő kizárásának objektív és szubjektív okait, amelyek fennállása esetén az eljárásból a szakértőt ki kell zárni. A büntetőeljárási törvény és a szakértőkre vonatkozó jogszabály pedig egyértelművé teszi, hogy a szakértő a büntetőeljárásban a szakértői pozícióján kívül más módon nem lehet érintett, mert ez a szakvéleményének pártatlanságával kapcsolatban aggályokat vethet fel.

A Fővárosi Törvényszék a döntésének meghozatala során kizárólag azt vizsgálta, hogy olyan objektív tények, amelyek alapján a szakértői vélemény pártatlanságába vetett bizalom megkérdőjelezhető, fennállnak-e.

A bíróság álláspontja szerint a Quaestor Pénzügyi Zrt. mint sértett és a szakértő között a szakértői vélemény elkészítésének időpontjában és a jelenleg is fennálló jogviszony miatt a személyével kapcsolatban felmerült objektív tények és körülmények alapján a szakértőt a büntetőeljárásból kizárta. A végzés nem jogerős.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×