eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Visszaküldte az államfő a nok-törvényt - a nap hírei

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvényt az államfő. Terrorizmus elleni intézkedéscsomag alkotásáról döntött a kormány. 40 év börtönre ítélte Radovan Karadzicot a hágai Nemzetközi Bíróság.

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvényt a köztársasági elnök. A törvény már a jövő héten a törvényalkotási bizottsága elé kerülhet. Áder János szerint támogatandó célkitűzés a családok otthonteremtési lehetőségének bővítése állami támogatással, de ennek végrehajtása áttekinthető, a folyamatban résztvevőknek megfelelő garanciákat biztosító szervezet kialakítását igényli, a működés szigorú hatósági felügyelete mellett. Az államfő úgy látja: a törvény tisztázatlan és ellentmondásos rendelkezéseket tartalmaz a NOK és a közösséget működtető, annak vagyonát kezelő szervező jogállásával, szervezetével és működésével kapcsolatban.

Terrorizmus elleni intézkedéscsomag alkotásáról döntött a kormány - jelentette be a belügyminiszter. Pintér Sándor elmondta: az Igazságügyi Minisztérium még az ünnepek alatt elkészíti a szövegtervezetet. Megjegyezte: létszámot, eszközt, technikai fejlesztéseket kér a kabinet, továbbá a Terrorelhárítási Központ megerősítését és az információáramlás biztosítását szeretné elérni. Hozzátette: a kormány döntött egy terrorelhárítási információs és bűnügyi központ létrehozásáról is.

Ettől az évtől mind a négy iskolai szünetben meleg ételhez juthatnak a hátrányos helyzetben lévő családok gyermekei - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Czibere Károly a tavaszi szünet első napján tartott tájékoztatóján elmondta: a kormány még tavaly döntött a szünidei gyermekétkeztetés kiterjesztéséről, aminek eredményeként első alkalommal juthatnak meleg ételhez a tavaszi szünetben a rászoruló gyerekek.

Polgári engedetlenséget hirdetett a Tanítanék mozgalom március 30-ára. Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója azt kérte, hogy a pedagógusok és a velük szimpatizálók szerdán 8 és 9 óra között álljanak ki az iskolájuk elé, szavaztassák meg újra a platform 12 pontját, valamint nyilvánítsák ki elégedetlenségüket. A mozgalom szónokai a március 15-ei demonstráción felszólították a kormányfőt és az államfőt, hogy kérjenek bocsánatot az elmúlt 6 évben megalázott pedagógusoktól, de a bocsánatkérés nem érkezett meg szerda éjfélig.

Április 1-jével megváltozik a sürgősségi sebészeti ügyeleti ellátás Budapesten - jelentette be az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár. Mészáros János közölte: ezentúl azok az intézmények, ahol van aktív sebészeti ellátás, az év minden napján 24 órában kötelesek fogadni a területi ellátási kötelezettség szerint hozzájuk tartozó betegeket.

Megnyitná a kecskeméti katonai repülőteret a polgári légiforgalom előtt a kormány. A honvédelmi miniszter az InfoRádióban azt mondta: a nyitás a környék iparát is támogatná. Simicskó István emlékeztetett arra, hogy Európában számos példa van a közös hasznosításra. Megerősítette, hogy már történtek lépések a Kecskeméti katonai reptér ilyen irányú átalakítására. A miniszter legfőbb érvként a gazdaság fellendítését nevezte. Fontos célnak mondta azt is, hogy megmaradjon a magyar Gripenek legfontosabb légibázisa is.

Visszakerülhet a parkolási rendeletbe a korábban törölt ötperces türelmi idő. Az erről szóló előterjesztést szerdán tárgyalhatja a Fővárosi Közgyűlés. A módosítás a várakozási díj utólagos igazolásával összefüggő pontosítást tartalmazza. Eszerint az autós mentesül az egyórai várakozási díj és pótdíj megfizetése alól, ha az ellenőrzés időpontja vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetés érvényességének kezdő időpontja között nem telt el öt percnél hosszabb idő és ezt a parkolás-üzemeltető ügyfélszolgálati irodáján utólag igazolja.

Belgiumban egy fokozattal, hármasra csökkentette a belügyi válságközpont a terrorkészültség szintjét. A szervezet azt nem közölte, hogy ez milyen változásokat jelent. Nem sokkal korábban a szövetségi főügyész arról számolt be, hogy bizonyított kapcsolat van a a terrortámadás elkövetői között lévő testvérpár és a párizsi öngyilkos merénylők között. A legutóbbi közlés szerint legkorábban hétfőn nyithatják meg újra a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőteret, a keddi kettős robbantásos merénylet egyik helyszínét.

A tagállamok közötti információcsere- és együttműködés erősítését javasolják az uniós bel- és igazságügyi miniszterek. Erről zárónyilatkozatot fogadtak el a résztvevők a rendkívüli tanácskozáson. Berke Barna, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a brüsszeli egyeztetés után elmondta: a dokumentum minden érintett területen meghatározza a fenyegetésre adandó válaszokat. A találkozót a belga fővárosban elkövetett terrortámadások miatt tartották a miniszterek.

11 vádpontból 10-ben bűnösnek találta és 40 év börtönre ítélte Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt a hágai Nemzetközi Bíróság. A volt politikus fellebbezést nyújt be az ítélet ellen. Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék csak a népirtással összefüggő vádakban nem találta bűnösnek a volt politikust. Felelősnek tartja ugyanakkor a szarajevói ostromért, a boszniai településeken elkövetett emberiesség elleni bűnökért, valamint a srebrenicai népirtásért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×