eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az ország több pontján is demonstráltak a pedagógusok - a nap hírei

Február 9-ére hívja össze a köznevelési kerekasztalt az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Megkezdődött az influenzajárvány Magyarországon.

Február 9-ére hívja össze a köznevelési kerekasztalt az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Rétvári Bence parlamenti államtitkár elmondta: a megbeszélésre várják a szakmai szervezeteket, a munkavállalói érdekképviseleteket, a szülők, a diákok, a munkaadók képviselőit. A fórumon ott lesznek az állam, a fenntartó és a tudományos élet, a pedagógusképzés szervezetei. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke korábban az InfoRádióban közölte: a közoktatáspolitikai tanács visszaállítását akarták elérni, nem a kerekasztal tanácskozást, ezért a meghívó tartalmától teszik függővé, részt vesznek-e azon. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy vélte: a fórum újabb megosztási kísérlet, amíg nem kap meghívást minden érintett.

Az ország több pontján is demonstráltak a pedagógusok, Budapesten több százan gyűltek össze a Szabadság téren. Az InfoRádió tudósítója a fővárosi rendezvényről azt jelentette, hogy a felszólalók szót emeltek a pedagógus előmeneteli rendszer, a minősítés- és tanfelügyeleti rendszer azonnali felfüggesztéséért. Követelték a tankötelezettség korhatárának visszaállítását 18 évre.

Megkezdődött az influenzajárvány Magyarországon - közölte az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa. Molnár Zsuzsanna az InfoRádióban elmondta: a múlt héten 18 200 ember, az előző hetinél csaknem 70 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Leginkább gyermekek és a fiatal felnőttek fertőződtek meg.

Megfelelően felkészültek a magyarországi kórházak a zikavírussal fertőzött emberek ellátására - erősítette meg az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője. Dánielisz Ágnes az InfoRádióban azután beszélt erről, hogy az Egészségügyi Világszervezet hétfőn egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a kórokozó miatt. Hozzátette: eddig nem merült fel fertőzésgyanú. A kór veszélyeire figyelmeztette a Brazíliába utazó magyar állampolgárokat a konzuli szolgálat.

Kiemelkedően jó évet zárt a kiskereskedelem 2015-ben - jelentette ki a belgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Lenner Áron Márk a KSH adatait elemezve az M1-en azt mondta: a növekedésben az élelmiszer és napi fogyasztási cikk forgalma jóval szerényebb mértékben emelkedett, mint a tartós fogyasztási cikkeké, ez jelzi, hogy a fogyasztói bizalom kifejezetten magas.

Az új igénylők február 15-ig nyújthatják be igényüket a Quaestor és a Hungária kötvényesek kárrendezését végző Kárrendezési Alaphoz. Azoknak a Quaestor-kötvényeseknek, akik határidőben jelezték igényüket, nincs teendőjük. Kérelmük az új alaphoz kerül.

A fiatalok munkatapasztalat szerzését segítő, gyakornoki programokat támogató pályázati felhívások jelentek meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A program bér- és járuléktámogatást nyújt a gyakornokok foglalkoztatásához kilenc hónapon keresztül.

Még kérhető az egyszerűsített személyi jövedelemadó bevallás. Azok az adózók, akik lemaradtak a bevallási nyilatkozatról, de szeretnék az adóhatóság közreműködését kérni, február 15-ig, az 1553NY jelű nyomtatványon jelezhetik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. A NAV a rendelkezésére álló adatok alapján készíti el a bevallást, amelynek tartalmát május 2-ig közli az adózóval.

Továbbra is minden negyedik ember rákban hal meg az Európai Unióban. A közösség statisztikai hivatalának legfrissebb adataiból kiderül, hogy 2013-ban 1,3 millió uniós polgár halálát okozta rákbetegség. A február 4-i rákellenes világnap alkalmából közzétett jelentés szerint a daganatos betegségek végzetesebbek a férfiaknál, mint a nőknél. A férfiaknál a tüdő-, a nőknél pedig a mellrák volt a legelterjedtebb daganatos betegség.

Elhunyt Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség volt elnöke. Az egykori szerbiai miniszterelnök-helyettes és szabadkai polgármester 71 éves volt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×