eur:
392.14
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget a párizsi merényletekért - a nap hírei

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget a párizsi merényletekért. Megerősítették Magyarország védelmét a párizsi terrorista merényletek után. Fokozott biztonsági intézkedések mellett megtartják vasárnap a Magyarország-Norvégia labdarúgó mérkőzést.

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget a Párizsban péntek este elkövetett merényletsorozatért. A szervezet közölte: a támadással azt akarták megmutatni Franciaországnak, hogy mindaddig célpont marad, amíg fellép az Iszlám Állam ellen.

A merényletek után Francois Hollande államfő egész Franciaország területére rendkívüli állapotot hirdetett ki, bejelentette a katonaság mozgósítását és a határellenőrzés szigorítását. A francia fővárosban több összehangolt támadást követtek 6 helyszínen.

A terrorista akcióknak 129 halottja és több mint 350 sebesültje van. A rendőrök által megölt 4 fegyveres egyikét sikerült azonosítani. Sajtójelentés szerint a fiatal francia férfi a főváros közelében lakott. Az egyik merénylő holtteste közelében talált szíriai útlevélről kiderült, hogy tulajdonosát Törökországból érkezett menekültként regisztrálták októberben az egyik görög szigeten.

Brüsszelben egy embert őrizetbe vettek a hatóságok valószínűleg a párizsi terrortámadással összefüggésben.

Az Európai Unió egésze elleni támadásnak minősítették a párizsi terrorista akciókat a tagországok állam- és kormányfői, valamint a központi uniós intézmények vezetői. Az Európai Bizottság által kiadott nyilatkozat szerint az unió egységesen száll szembe a fenyegetéssel, minden szükséges eszközt megmozgatva és könyörtelen eltökéltséggel. Az uniós vezetők hangsúlyozták, hogy az európaiak gyásznapként fognak emlékezni november 13-ra, ezért arra kérték a tagországok lakosságát, hogy hétfő délben tartsanak egy perc csendes emlékezést, az áldozatokra gondolva.

Megerősítették Magyarország védelmét a párizsi terrorista merényletek után - jelentette be az operatív törzs ülése után a miniszterelnök. Orbán Viktor javaslatot tett arra, hogy a vasárnap gyásznap legyen Magyarországon is. Szólt arról is, hogy az események miatt elhalasztják a Fidesz vasárnapra tervezett kongresszusát. Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó azt mondta: a B szintű terrorfenyegetettség emelt szintű rendszerét vezetik be. Ez azt jelenti, hogy megerősítik Magyarország védelmét, növelik a rendőri jelenlétet a közterületen és a stratégiai létesítményekben, szigorítják a határok és a büntetés végrehajtási intézmények, valamint az operatív szervezetek ellenőrzését.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt javasolja, hogy aki teheti, halassza párizsi utazását későbbi időpontra a terrorcselekmények miatt. A szaktárca felhívta a Franciaországba utazók figyelmét, hogy az ország egész területére rendkívüli állapotot vezettek be és visszaállították a szigorú határellenőrzést. Párizsban a közösségi helyek egyelőre nem nyithatnak ki. A magyar minisztérium azt tanácsolta, hogy akik mégis Franciaországba utaznak, regisztrálják magukat a Konzuli Szolgálat oldalán.

Budapesten több százan gyűltek össze a Francia Intézet előtt, a párizsi merényletek áldozatainak tiszteletére rendezett megemlékezésen. Trócsányi László igazságügyi miniszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és elmondta: Magyarország osztozik Franciaország gyászában. A fokozott rendőri biztosítás mellett tartott rendezvényen rövid beszédet mondott Éric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete is. Jelen volt több kormánypárti politikus és ellenzéki képviselő is. Több százan emlékeztek a párizsi merényletek áldozataira a Szent István-bazilika előtt is.

Fokozott biztonsági intézkedések mellett megtartják vasárnap a Magyarország-Norvégia Európa-bajnoki labdarúgó pótselejtező mérkőzést az Üllői úti Groupama Arénában. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a magyar és az európai labdarúgó szövetséggel egyeztetve a rendőrség az eredeti biztosítási tervben foglaltakat meghaladó fokozott közterületi jelenlétet biztosít a szurkolók érkezési és távozási útvonalán. A stadiont előzőleg tűzszerészek vizsgálják át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×