eur:
392.17
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Várszegi Asztrik búcsúztatta Göncz Árpádot

A pannonhalmi főapát katolikus szertartás szerint búcsúztatta Göncz Árpádot. Az Óbudai temetőben több ezer ember jelenlétében temették el a harmadik magyar köztársaság első elnökét. Koncz Zsuzsa elénekelte Göncz Árpád kedvenc dalát, a Ha én rózsa volnék címűt. Beszédében Mécs Imre megemlítette: Göncz Árpádnak komoly szerepe volt Nagy Imre újratemetésében.

Több ezer ember vett részt péntek délután Göncz Árpád volt államfő temetésén az Óbudai temető 16-os parcellájában. Orbán Viktor miniszterelnök családjával, magánemberként látogatott el a gyászszertartásra.

A rendezvényt Bálint András színművész vezette, a sírnál Mécs Imre mondott beszédet. A temetőben már jóval a szertartás előtt gyülekeztek a gyászolók. Jelen volt mások mellett Áder János, Bajnai Gordon, Tarlós István, Boross Péter, Schmitt Pál, Sólyom László.

Az Index szerint öbb ezren lehettek a temetésen.

Göncz Árpádot minden idők legjobb köztársasági elnökének nevezte búcsúztató beszédében Mécs Imre, a volt államfő egykori rabtársa az egykori köztársasági elnöki temetésén, pénteken az Óbudai temető 16-os parcellájánál - írja az MTI.

"Te a szeretet embere voltál, a szeretetet hirdetted, mint (...) a Názáreti is, és mindenkihez volt jó szavad" - mondta személyes hangú beszédében Mécs Imre.

Göncz Árpád államfővé választását úgy jellemezte, hogy egy nagyon bölcs és jó paktum eredményeként lehetett a frissen megalakult Magyar Köztársaság elnöke.

"Te minden idők legjobb köztársasági elnöke lettél", szeretet övezett, de ha kellett, nagyon határozott tudtál lenni - jelentette ki. Hangsúlyozta, Göncz Árpád megmentette a magyar társadalmat, a magyar jogállamot azoktól a hibáktól, amelyeket a rendszerváltáskor nem tudtak elkerülni.

Megemlékezése közben Mécs Imre úgy írta le a volt államfőt, mint aki "ember volt, az embereknek az embere", a szegény embereknek, az elnyomottaknak, a jogtalanoknak a szócsöve.

Várszegi Asztrik: az őszinte szív és a nyílt szellem embere volt

Göncz Árpád az őszinte szív és a nyílt szellem embere volt, aki nemcsak szeretni tudott, de szeretetre méltó is volt - mondta a volt köztársasági elnököt búcsúztató pannonhalmi főapát, pénteken az Óbudai temető 16-os parcellájánál.

Várszegi Asztrik - akit még Göncz Árpád kért meg a búcsúztatására - úgy fogalmazott, sokak nevében vesz búcsút "teljes tisztelettel és szeretettel" a Magyar Köztársaság volt elnökétől, a férjtől, a családapától, az unokáiért rajongó nagyapától, az irodalmártól, de mindenekelőtt az embertől.

A püspök a teremtő Istennek megköszönve Göncz Árpád életét, felidézte megismerkedésüket, és azt, hogyan ismerte meg emberségét, gondolkodását, az emberek, a magyarság, az emberiség iránti szeretetét, és "mint börtönt járt és börtöntől többször fenyegetett embernek a mély szabadságvágyát".

A főapát Göncz Árpádot mint hívő embert zelótának (a szentíráshoz buzgón ragaszkodónak) mondta, aki jellemzése szerint "Isten igéjét radikálisan értelmező és követelő keresztény volt".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×